Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik forklarer Nord-Korea den svarte flekken på kartet

- Essensen i samfunnet er ikke blinkende lys.

BERØMT SATELITTBILDE:  Dette bildet viser det skinnende Sør-Korea til høyre i bildet og Kina øverst til venstre. Og mellom der et mørkt Nord-Korea. Bildet er tatt på Den internasjonale romstasjonen (ISS) den 30. januar 2014. Foto: NASA / NTB Scanpix
BERØMT SATELITTBILDE: Dette bildet viser det skinnende Sør-Korea til høyre i bildet og Kina øverst til venstre. Og mellom der et mørkt Nord-Korea. Bildet er tatt på Den internasjonale romstasjonen (ISS) den 30. januar 2014. Foto: NASA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA publiserte i januar i fjor dette berømte bildet av et bekmørkt Nord-Korea ved siden av et skinnende Sør-Korea. Bildet har blitt omtalt som et symbol på Nord-Koreas stagnasjon og økonomiske ruin.

Det tok dem ett år å svare. Men nå sier Nord-Korea: Elektrisitet er ikke akkurat essensen i samfunnet.

- Ikke essensen i samfunnet Svaret kom i lederen i avisa Rodong Sinmun, som kontrolleres av toppene i Nord-Koreas kommunistparti.

OGSÅ MØRKT I 2012:  Dette satelittbildet fra Suomi NPP fra september 2012 viser et mørklagt Nord-Korea. Foto: NASA / AP Photo / NTB Scanpix
OGSÅ MØRKT I 2012: Dette satelittbildet fra Suomi NPP fra september 2012 viser et mørklagt Nord-Korea. Foto: NASA / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- De (Nord-Koreas kritikere red.anm.) klapper i hendene og roper høyt om et satellittbilde av byen vår uten særlig mye lys. Men essensen i samfunnet er ikke blinkende lys, skriver avisa.

Det er den amerikanske avisa Wall Street Journal som har oversatt lederen, som er over 4000 ord lang. Befolkningen i Nord-Korea er en av verdens fattigste og deres forbruk av elektrisitet er ikke engang en tiendedel av sørkoreanernes.

Mens elektrisitetsforbruket i Nord-Korea er på 739 kilowattime per innbygger, ligger det på 10 162 i Sør-Korea, 13 246 i USA og 23 174 i Norge. 

Men Nord-Korea velger å snu satellittbilde-kritikken over på USA.

- Mørket er på vei over USA Det har vært et turbulent år mellom USA og Nord-Korea, mye på grunn av den omdiskuterte filmen «The Interview». Det ble et voldsomt rabalder da Sony ble hacket og Obama la skylda på Nord-Korea.

- Obama er alltid skjødesløs i ordvalg og opptrer som en ape i regnskogen, sa en anonym person i Nord-Koreas forsvarskommisjon til det regimekontrollerte nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Korea mistet i ettertid også strømmen i to dager i det de mener var angrep fra USA. Men Nord-Korea mener nå at det mørke teppet, som på satellittbildet ligger over Nord-Korea, er på vei over USA. Det skriver i alle fall kommunistpartiet i avislederen i Rodong Sinmun.

- En gammel supermakt som snart møter sin solnedgang kan sette opp en arrogant mine, men kan ikke unngå sin mørke skjebne, skriver de i lederen.

Det mens de beskriver Nord-Korea som en blomstrende nasjon. FN har derimot beskrevet landets lederskap som en kult, og sier at Kim-familien må fjernes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media