GRILLET ØYGARD: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal presset tiltalte Rune Øygard om hans versjon av episoden på setera i Finndalen da fornærmede (17) mener hun ble skjenket full av eksordføreren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GRILLET ØYGARD: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal presset tiltalte Rune Øygard om hans versjon av episoden på setera i Finndalen da fornærmede (17) mener hun ble skjenket full av eksordføreren. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Slik forklarer Øygard jentas skjenkehistorie

Grillet av bistandsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Rune Øygard (53) har bare en del av sin forklaring igjen i Eidsivating lagmannsrett. Mandag må han svare for de mye omtalte Skype-meldingene i retten. De ble utsatt i dag grunnet teknisk krøll med utskriftene.

I stedet benyttet blant annet jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, anledningen til å stille den overgrepstiltate eksordføreren spørsmål.

I sin utspørring var hun blant annet opptatt av en av turene til Øygards seter i Finndalen. Jenta hevder Øygard skjenket henne shotglass med blant annet whisky og Baileys på turen, og hun ble etter hvert dårlig og kastet voldsomt opp.

Grillet Øygard, som sier han er svært måteholden med alkohol, mener det er feil at han skjenket henne, men at jenta var veldig syk på en annen måte.

Øygard ble presset om dette av bistandsadvokaten i retten i dag:

- Hva slags bil var det du hadde da dere var på setera?

- Det var trolig pickupen.

- Hva slags vei er det inn til setera?

- Det er et elvefar, det kjøresporet går det tidvis an å bruke med pickupen.

- Det går altså an å kjøre pickupen inn på setera?

- Ikke med alle pickuper, men vår pickup kommer fram der.

- Så har du altså ei 15 år gammel jente som du tror hadde fått et eleptisk anfall, noe hun aldri hadde hatt før?

- Jeg sa det liknet på epilepsi, men jeg så at det ikke var det. Jeg var fryktelig redd, jeg turte ikke gå fra henne. Å hente bilen for eksempel.

- Ville ikke det var bedre å hente bilen?

- Det ville vært helt uansvarlig... Så kritisk var det ikke, hun hadde ikke pusteproblem eller noe slikt, sier Øygard.

- Hvis du så det ikke var epileptisk anfall, hva trodde du at det var da?

- Trodde kanskje det kunne være matforgiftning eller noe sånt. Jeg er ikke noen doktor. Jeg var redd, rett og slett.

- Hva sa du til foreldrene etterpå?

- Hun var nesten frisk igjen dagen etter, da gikk vi fjelltur.

- Men snakket du med mora?

- Nei, det gikk på tilliten mellom meg og jenta.

- Du snakket aldri med mor eller far om at hun hadde vært så syk?

- Nei, men jeg satt ved siden av henne senere da hun snakket med dem på telefon. Det var helt dekkende for det som hadde skjedd.

Ny sms Øygard ble også konfrontert med en inntil nå ukjent SMS sendt fra Øygard til jenta Meldinga er funnet på fornærmedes telefon og skal ha blitt mottatt den 28. juni 2011 klokka 22.53:

«Skjønar du ikkje kor mykje du betyr for meg? Er du like mykje forelska i meg? Fann du ut at han ikke er noe for deg likevel? At det du og eg har er finare? »

Øygard oppga til dommeren at han var enig i at meldinga kom fra han.

- Jeg beklager å si at jeg ikke husker. Dette er et par år siden. Jeg kan ikke si hva dette bygger på. Jeg kjenner igjen sjargongen, men umulig å si hva det er, sa Øygard i retten om meldinga.

Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, pekte på at meldinga er sendt i samme tidsrom som da jenta har forklart at hun ble sammen med en annen gutt.

- Jeg skjønner at du mener dette har noe med en kjæreste hun har å gjøre. I dag ville jeg brukt ordet «glad» og ikke «forelska». Jeg vet rett og slett ikke hva det er. Jeg kjenner sjargongen, men ikke hva det dreier seg om, sa Øygard.