Slik forklarer regjeringen det hemmeligholdte Afghanistan-brevet

Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier saken er avsluttet.

AVVISER KRITISK ARTIKKEL: Bergens Tidende har ikke dekning for å skrive at brevet fra afghanske myndigheter kommer som følge av retur av mange asylbarn, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVVISER KRITISK ARTIKKEL: Bergens Tidende har ikke dekning for å skrive at brevet fra afghanske myndigheter kommer som følge av retur av mange asylbarn, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kallmyr kalte på kort varsel inn til pressekonferanse i Justisdepartementet i ettermiddag. Årsak: En ny avsløring fra Bergens Tidende i den såkalte asylbarn-saken.

Avisa skriver i dag at regjeringen siden november har hemmeligholdt et brev fra afghanske myndigheter. Der protesteres det mot antallet barn justisminister Anders Anundsen (Frp) har tvangsreturnert, og samtidig trues det med å si opp den ferske avtalen som har gjort retur av avslåtte asylsøkere fra Afghanistan mulig.

Statssekretæren sier nå i ettermiddag at det «blir fryktelig feil når Bergens Tidende skriver at denne henstillingen kom som følge av at man sendte ut mange asylbarn. Det er ikke nevnt i det hele tatt i brevet, ikke i den versjonen vi har, hvert fall».

- Dette er et brev der afghanske myndigheter henstiller norske myndigheter om å kun returnere frivillige. Dette gjelder alle slags type returer, uansett alder, sier han.

- Denne saken ble avsluttet fra Afghansk UDs side i desember, sier Kallmyr nå i ettermiddag.

Reaksjoner Kallmyr gjør det også klart at regjeringen hadde dialog med afghanske myndigheter etter at brevet ble mottatt. Han avviser at afghanske myndigheter har truet med å avlyse retursamarbeidet mellom landene.

- Ikke slik vi leser brevet. Dette er nok langt mer diplomatisk utformet enn som så.

- Vi leser brevet som en henstilling om at returer til Afghanistan for alle skal være frivillig. Vi har jobbet med saken, og hatt dialog med afghanske myndigheter, det har vi fortsatt, men denne saken ble avsluttet 9. desember fra afghansk side, sier Kallmyr.

Brevet ble sendt til den norske ambassaden i Kabul, og videre til Utenriksdepartementet. NRK og Bergens Tidende har fått avslag på innsyn, men har fått tilgang via andre kanaler. Årsaken til avslag er at det visstnok er «påkrevet av hensyn til Norges utenrikspolitiske interesser».

Kallmyr bekrefter i dag at Anundsen har vært kjent med brevet siden 7. november. Slike brev skal også ha blitt sendt til Sverige, Storbritannia og Nederland.

Mener det gjelder en annen sak Frp-statsråden har ikke informert Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om brevet som ble sendt i november i fjor. Komiteen har neste fredag kalt Anundsen inn på teppet.

- Har Anundsen holdt tilbake informasjon fra Stortinget?

- Vi har ment at dette brevet gjaldt en helt annen sak enn den kontroll- og konstitusjonskomiteen har bedt om. Vi har ment at dette gjelder generelt i forhold til returarbeidet, men nå når komiteen har bedt om brevet og en redegjørelse, så får de selvfølgelig det, sier Kallmyr.

- Ble retur av mindreårige eller asylbarn i det hele tatt nevnt i brevet?

- Ikke i den engelske versjonen jeg har sett, svarer Kallmyr.

Da saken ble kjent i dag, lot ikke reaksjonene vente på seg:

- Det har nå blitt store hull i tilliten til justisministeren, som det er opp til Anundsen selv å fylle gjennom høringen, sa Venstres mann i kontrollkomiteen, Abid Raja, til NTB tidligere i dag.

- Det er alvorlig at Anundsen har holdt tilbake informasjon, fulgte KrFs Hans Fredrik Grøvan opp.

- Dette er nok et eksempel på at vi ikke har fått alt det materialet vi trenger for å bedømme saken riktig før høringen neste fredag, sa Martin Kolberg (Ap), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer