Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningsdramaet:

Slik forklarte politiet krypto-tabben

I meldingen politiet ved en feil sendte til de angivelige kidnapperne, sto det at Tom Hagen var klar til å betale løsepenger. Feilen ble bortforklart med PC-trøbbel.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

To dager etter at Anne-Elisabeth Hagen (70) forsvant fra sitt hjem på Lørenskog 31. oktober 2018, mottok de angivelige kidnapperne en melding.

De var blitt tilsendt et lite, men spesifikt beløp med kryptovalutaen Bitcoin. Beløpet var likt, men ikke identisk med et beløp som var nedfelt i trusselbrevet den nå drapssiktede milliardæren Tom Hagen fant hjemme i ekteparets bolig i Sloraveien 4, og betød:

«Jeg sende Monero før om 7 dager».

Men det var ikke Tom Hagen som sendte denne meldingen til de angivelige kidnapperne, det skal ha vært politiet, ifølge Dagbladets opplysninger.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

- PC slo seg av

Meldingen skal også ha blitt sendt til kidnapperne ved en feil, hevder en av døtrene til Tom Hagen i et brev som var tiltenkt Riksadvokaten i oktober i fjor, men som aldri ble sendt.

Brevet ble likevel publisert av TV 2 i begynnelsen av juni, og det var slik offentligheten for første gang fikk vite om feilsendingen.

Også Dagbladet har publisert brevet.

Nå kan Dagbladet for første gang fortelle hvordan politiet selv forklarte tabben.

Overfor familien skal nemlig politiet ha hevdet at den kodede beskjeden ble sendt ved en feil da de forberedte seg på mulig kontakt ved en seinere anledning.

Helt konkret skal politiet ha forklart til Hagens familie at feilen oppsto da en PC uventet slo seg av, ifølge Dagbladets opplysninger.

Politiet ønsker verken å bekrefte eller avkrefte hvorvidt opplysningene stemmer.

- Vi har ingen kommentarer til dette av hensyn til etterforskningen. Vi ønsker heller ikke å ha dialog med familien gjennom media, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica i Øst politidistrikt til Dagbladet.

UT MOT PÅGRIPELSEN: Den korrupsjonsdømte eks-politimannen Eirik Jensen sammenlignet sin pågripelse med pågripelsen av Tom Hagen. Video: DBTV Vis mer

«Nei, nei, nei»

Bitcoin- og kryptovalutaekspert Torbjørn Bull Jenssen, administrerende direktør i Arcane Crypto, kjøper ikke politiets angivelige forklaring.

- Politiet skal ha forklart at feilsendingen skjedde da en PC skrudde seg av. Kan det ha vært grunnen?

- Nei, nei, nei. Du får ikke sendt en Bitcoin-melding bare fordi en PC skrur seg av, sier kryptovalutaeksperten.

Han utdyper:

- Tenk på det som å gjennomføre en helt vanlig banktransaksjon. Du sender ikke et gitt beløp med et ferdigutfylt KID-nummer ved en feil, i den forstand at det skjedde som følge av en IT-feil.

- Ikke nødvendig

Gjennom egne undersøkelser har kryptovalutaeksperten klart å fastslå at feilmeldingen politiet sendte, nådde mottakeren.

Det reiser igjen spørsmål om politiets kryptotabbe, mener han.

- Dette har kommet fram til riktig adresse, men det er heller ingen grunner til å forberede en overføring til riktig adresse. Skriver du et utkast til en E-post, er det ikke nødvendig å lime inn riktig mottakeradresse først. Du kan først gjøre alt klart, og deretter lime inn riktig adresse, sier Bull Jenssen.

Han er ikke i tvil om at det i dette tilfellet har skjedd en feil, men mener én annen forklaring er langt mer sannsynlig.

- Feilen kan ha oppstått hvis noen satte opp dette systemet for å gjøre overføringen klar. Dette er neppe en snublefeil, men kan ha vært en koordineringsfeil, sier Bitcoin-eksperten.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Blåste plattform

Bitcoin-eksperten Bull Jenssen klarte å spore opp de riktige Bitcoin-adressene etter at NRK publiserte deler av en søkbar, men kodet beskjed Hagen sendte den angivelige motparten.

- Det er ingen tvil om at NRK har gjort det lettere å finne adressen, og nå kan hvem som helst selv sende meldinger dit, sa Jenssen til Journalisten, som først omtalte publiseringen.

Det blåste, ifølge Hagens forsvarer Svein Holden, Bitcoin-adressen som mål for kommunikasjon.

- På grunn av offentliggjøringen er det ikke lenger mulig for oss å kommunisere med motparten over denne plattformen, skrev Holden til Journalisten.

MØTTES: Den bortføringsiktede mannen i 30-åra og Tom Hagen har møttes flere ganger. Kilder med kjennskap til møtene forteller overfor Dagbladet hvorfor de to møttes. Video: Vedlog / Bones / Røssland Vis mer

Utlovet dusør

NRK fastholdt at de gjorde grep før publiseringen for å gjøre det vanskeligere å finne fram til den aktuelle adressen, men så i ettertid at «personer med høy teknisk kompetanse likevel» kunne bruke informasjonen i saken til å søke seg fram til den aktuelle Bitcoin-adressen.

- Personer som innehar denne kompetansen kunne også før NRKs publisering med enkelthet finne denne kontoen basert på åpent tilgjengelig informasjon på nettet, skrev Dyveke Sandtorv Nilssen, redaksjonssjef i innenriksavdelingen i Nyhetsdivisjonen i NRK, til Journalisten.

Etter det Dagbladet kjenner til var avsløringen av bitcoin-adressene en av årsakene til at Tom Hagen og familien valgte å gå ut med en dusør, og å offentliggjøre en e-postadresse som tilrettelegger for anonym kommunikasjon.

- Grunnen til at vi har valgt denne løsningen, er at vi håper motparten, altså de som vi var i kontakt med tidligere, tar kontakt og forteller hvor hun er, sa Svein Holden, Tom Hagens forsvarer, til Dagbladet dagen etter at dusøren ble utlyst.

Betalte millioner

I trusselbrevet Tom Hagen fant hjemme i sin egen bolig på Lørenskog, fikk han beskjed om å kommunisere med den angivelige motparten gjennom små, spesifikke Bitcoin-overføringer.

Én sum korresponderte med én melding, som var nedfelt i trusselbrevet.

Den angivelige motparten krevde likevel at løsepengene, på om lag 90 millioner kroner, utbetalt i kryptovalutaen Monero, en type valuta som er enda vanskeligere å spore enn Bitcoin.

I februar 2019 tok Tom Hagen skritt for å sikre seg store mengder Monero, for å kunne gjennomføre en hurtig overføring hvis situasjonen ble kritisk, har Dagbladet tidligere avdekket.

Da kjøpte nå drapssiktede Hagen Monero for drøyt 25 millioner kroner. Seinere den sommeren fikk han behov for Monero-reserven sin, da han overførte om lag 10 millioner kroner til den angivelige motparten.

Overføringen fant sted i Kripos' lokaler på Bryn i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!