Slik «forsker» Japan på hval

Går i mot FNs internasjonale domstol og vil felle 333 vågehval i «vitenskapens» navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for at FNs internasjonale domstol i Haag har slått fast at Japan kamuflerer kommersiell hvalfangst under påskudd av at jakten er vitenskapelig arbeid, har landets myndigheter denne uken uttalt at de fortsetter med såkalt forskningsfangst.

- Dette er svært negativt. Japan har fått en dom, men velger å fortsette jakten på hval under forklaringen at det er forskning. Det går helt fint an å forske på hval uten å ta livet av dem, så dette er et veldig negativt signal med tanke på å holde internasjonale avtaler, sier sier lederen i NOAH, Siri Marthinsen til Dagbladet.

Skal jakte 333 hval
I videoen øverst i saken kan man se japansk hvalfangst i aksjon, og det er det japanske Institute of Cetacean Research som står for klippene.

En organisasjon dedikert til å forsvare og rettferdiggjøre øystatens forskningsfangst, ifølge deres egne hjemmesider.

- SVÆRT NEGATIVT:  NOAH-leder Siri Marthinsen mener det går an forske på hval uten å ta livet av dem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- SVÆRT NEGATIVT: NOAH-leder Siri Marthinsen mener det går an forske på hval uten å ta livet av dem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I dag forlater en flåte bestående av fire skip Japansk farvann og setter kursen mot Antarktis for å jakte 333 vågehval, skriver NTB. Noe som får dyrevernsforkjemper Marthinsen til å reagere.

- Hvalfangst kan ikke forsvares fordi det alltid er en risiko for stor lidelse med en sprengt granatharpun i kroppen. Det er registrert at de kan leve opp til en time, og Japan har også mye skadeskyting, fortsetter Marthinsen.

- Vi utbedrer fangstkvoter
Ifølge NTB anklager Japan meningsmotstanderne for å ha for mye følelser knyttet til temaet, og lener seg på en bestemmelse som tillater dødelig forskning.

- Når vi søker å gjenoppta kommersiell hvalfangst, er det avgjørende å få informasjon om hvalenes vandring, reproduksjon og aldersfordeling i populasjonen for å kunne utarbeide fangstkvoter. Dødelig hvalfangst er nødvendig for å få denne typen informasjon, sier en tjenestemann i japans fiskerimyndigheter.

- En del av matkulturen
Videre forsvarer myndighetene jakten med at de fleste hvalarter ikke er utrydningstruet, samt at hvalkjøtt er en viktig del av Japans matkultur, skriver Reuters.

Den internasjonale hvalfangstkomiteen (IWC) har motsatt seg planene til Japan om å jakte 333 vågehval, men den japanske IWC-kommisæren, Joji Morishita, mener uttalelsen er for vage.

- De har ikke sagt klart i fra om at fangsten ikke er greit, og heller ikke gitt dem tillatelse. Veldig typisk IWC, sier han under en pressekonferanse.