MERKET:: Alfahannen i Linnekleppflokken etter at den har fått på seg halsbånd. Foto: Jacques Hvistendahl.
MERKET:: Alfahannen i Linnekleppflokken etter at den har fått på seg halsbånd. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Slik forsøker Sp å ta innersvingen på ulveforkjemperne

Hvis Senterpartiet får det som de vil, kan en setning og et pennestrøk fra regjeringen, utrydde de helnorske ulveflokkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kløktig politisk håndverk fra Senterpartiets side, sier fagleder i Naturvernforbundet Arnodd Håpnes, om en passasje i den rød-grønne regjeringserklæringen som nesten har gått naturvernere og ulveforkjemperne hus forbi.

Et mål i erklæringen er at ulv som lever på begge sider av den norsk-svenske grensa, skal telles med i det totale antallet fredede norske ulveflokker.

GRENSEFLOKKENE: Et kartutsnitt viser hvor ulveflokkene med nærhet til Norge holder til. Grafikk: Kjell Erik Berg/Øistein Norum Monsen. Kilde: Sluttrapport for bestandsovervåking av ulv vinteren 2011-2012/Høgskolen i Hedmark
GRENSEFLOKKENE: Et kartutsnitt viser hvor ulveflokkene med nærhet til Norge holder til. Grafikk: Kjell Erik Berg/Øistein Norum Monsen. Kilde: Sluttrapport for bestandsovervåking av ulv vinteren 2011-2012/Høgskolen i Hedmark Vis mer

I dag er det såkalte måltallet på tre flokker som føder valper nådd, men på grensa lever det fire ulveflokker til.

Regjeringen vil at grenseflokkene skal telles som en halv flokk på norsk side og en halv flokk på svensk side.
Summen blir da fem ynglende ulveflokker i Norge, to for mye etter dagens maksgrense.

Vil fjerne ulven Senterpartiet legger ikke skjul på sin agenda i saken.

- En konsekvens av å regne grenseulv med i dagens maksgrense er at vi vil få færre ulv i Norge. Det er mer krevende å redusere blant grenseflokkene og derfor kan det være en løsning å ta ut de helnorske ulveflokkene, sier Erling Sande fra Senterpartiet, som leder stortingets energi- og miljøkomite.

21. november møtes Norge og Sverige for å avgjøre hvordan grenseulven skal telles. Uansett utfallet av møtet mellom statssekretærene, skal maksgrensen opp til vurdering og her står samarbeidspartnerene i den rød-grønne regjeringa steilt mot hverandre.

MOBILISERER: Fagleder i Naturvernforbundet Arnodd Håpnes samler styrkene til den politiske kampen. Foto: Naturvernforbundet.
MOBILISERER: Fagleder i Naturvernforbundet Arnodd Håpnes samler styrkene til den politiske kampen. Foto: Naturvernforbundet. Vis mer

Under regjeringsforhandlingene i 2009 var statssekretær Heidi Sørensen (SV) med på å formulere teksten om forvalting av grenseulv i Soria Moria 2-erklæringen.
Deler av den lyder: "...grenseulv skal regnes med en faktor på 0,5". I tillegg står det at måltallet for norsk ulv skal revurderes av regjeringen.

- Det er naturlig for oss å øke måltallet slik at situasjonen endrer seg på papiret og ikke i realiteten. Norge kan ikke bidra til en levedyktig skandinavisk ulvestamme og samtidig redusere antallet ulv i Norge, sier Sørensen på spørsmål om endringer i maksgrensen.

Politisk kamp Det er statssekretær Henriette Westhrin i Miljøverndepartementet som skal møte sin svenske kollega Anders Flanking for å diskutere hvordan grenseulvene skal telles.

VIL ØKE MÅLTALLET: Stortingsrepresentant Heidi Sørensen mener vi ikke redusere antallet ulveflokker i Norge. Foto MOEN/JØRN H Dagbladet
VIL ØKE MÅLTALLET: Stortingsrepresentant Heidi Sørensen mener vi ikke redusere antallet ulveflokker i Norge. Foto MOEN/JØRN H Dagbladet Vis mer

- Først skal vi få på plass en avtale om hvordan man skal telle ulv i grenseområdene mellom Sverige og Norge. Deretter skal regjeringa vurdere maksgrensen på norske ulveflokker, sier Westhrin.

Hun vil ikke forhandle et endelig resultat med Senterpartiet gjennom Dagbladet, men Erling Sande (Sp) ønsker at maksgrensen for ulv skal ned.

NULL: Erling Sande (Sp) vil ikke ha ynglende ulv i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NULL: Erling Sande (Sp) vil ikke ha ynglende ulv i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Senterpartiet ønsker ikke ynglende ulv i Norge og vil arbeide for at antallet ligger så nær null som mulig, sier Sande.

Får Senterpartiet viljen sin, kan naturvernernes mareritt gå i oppfyllelse.

- Jeg tror den politiske kampen som kommer blir tøff. Det går an å si at vi har sovet i timen, men nå mobiliserer vi og fortsetter presset. Sterke krefter vil utrydde ulven fra vår natur. Hvis grenseulven skal telles med må bestandmålet øke. Det forutsetter full enighet om alle aspekter omkring felles forvaltning av den kritisk trua ulven, sier naturvernforbundets Arnodd Håpnes.