Slik forsøkte Lippestad å knuse «utilregnelig-rapporten»

- Hvis retten mener politisk ekstremisme ligger bak 22. juli kan man se bort ifra den første sakkyndigrapporten, sa Lippestad.

- TILREGNELIG:  Forsvarer Geir Lippestad har vært klar på at han vil prosedere på at Anders Behring Breivik var tilregnelig 22. juli, i tråd med Breiviks eget ønske. Her før retten ble satt i dag.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TILREGNELIG: Forsvarer Geir Lippestad har vært klar på at han vil prosedere på at Anders Behring Breivik var tilregnelig 22. juli, i tråd med Breiviks eget ønske. Her før retten ble satt i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den siste dagen i rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett er satt av til forsvarets prosedyre. Det har lenge vært klart at Geir Lippestad vil prosedere på at Breivik var tilregnelig 22. juli, og videre at hans klient påberoper seg nødrett.

Sentralt i påtalemyndighetens konklusjon i tilregnelighetsspørsmålet i går, var at tvilen skulle komme tiltalte til gode: Dersom det er tvil om tilregnelighetsspørsmålet, bør Breivik dømmes til tvungen psykisk helsevern og ikke forvaring.

Som ventet er ikke Lippesad helt med på dette resonnementet.

- Det foreligger et mildere beviskrav i spørsmålet om tilregnelighet, enn i spørsmålet om skyld, sa Lippestad.

Han siterterte deretter et av de psykiatriske vitnene, Maria Sigurjonsdottir, på at «Det er like ille å behandle en som er frisk, som å ikke behandle en som er syk».

Lippestad framholdt videre at dersom retten mener det er politisk ekstremisme som ligger bak handlingene til Anders Behring Breivik, kan man se bort ifra sakkyndigrapporten til Husby og Sørheim der Breivik erklæres utilregnelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer