MØTER: Per Sandberg og Bahareh Letnes hadde møter med næringslivet under en nylig tur til Iran. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
MØTER: Per Sandberg og Bahareh Letnes hadde møter med næringslivet under en nylig tur til Iran. Foto: Henning Lillegaard / DagbladetVis mer

Slik forsvarer han Iran-møtene for karantenenemnda

Per Sandberg har avgitt forklaring til karantenenemnda om møtene han hadde i Iran. - Jeg har kun vært på lyttestadiet, skriver han.

Per Sandberg og Bahareh Letnes nylig kom hjem fra en reise til Iran, der de hadde møter med iransk næringsliv. I etterkant av reisen fikk Sandberg, som er under karantene på grunn av sin tidligere posisjon som fiskeriminister, klar beskjed fra nemndleder Hill Marta Solberg om å forklare seg.

Dagbladet har nå fått innsyn i brevet Sandberg har sendt. «Jeg forstår godt at det kan stilles spørsmål vedrørende min reise og forholdet til karantenen jeg er pålagt», skriver Sandberg i brevet.

Han bedyrer likevel at møtene ikke rammes av karantenen han er ilagt.

- Jeg har kun vært på lyttestadiet, skriver Sandberg.

Han definerer reisen som en studiereise hvor møtene kun var for at han skulle få informasjon, noe han også kunne fått gjennom bøker og dokumenter, skriver han.

Møter med «Fiskarlaget»

I brevet beskriver Sandberg at han har hatt møter blant annet med den iranske utgaven av Fiskarlaget.

«Jeg har hatt møter med representanter fra Helsemyndigheter/forvaltning, organisasjon for ulike næringsektorer i Iran, vanskelig å sammenligne med Norske organisasjoner, da dette kan være integrerte organisasjoner, men det kan likestilles med Fiskerlaget, NHO. Også dette kun i det formål å lære strukturer, maktinndeling og balanse mellom myndigheter og organisasjoner.», skriver Sandberg.

Han bekrefter også å ha hatt møter med Morteza Bank, som etter Sandbergs sigende er «øverste leder av Handelspolitikk» og omtalt som presidentens rådgiver.

IRAN: I sommer var kjæresteparet Per Sandberg og Bahareh Letnes på sin første tur sammen til Iran. Det skapte sterke reaksjoner, og kostet til slutt Sandberg jobben. Nå har de dratt tilbake, og det tydelig forelskede paret åpner opp om kjærlighetshistorien og veien videre. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto og Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Til sist opplyser Sandberg å ha hatt det han kaller «forhandlingsmøter, forretningmøter.»

«Disse møtepunktene har ikke noen berøringspunkt vedrørende saker som ligger til min karantene, hverken til tiden som fiskeriminister eller Regjeringens generelle politikk, eller Regjeringens Iran politikk. Formålet med disse møtepunktene er helt oppriktig et håp om å etablere næringsvirksomhet.», skriver han om disse møtene.

Han avslutter brevet med å understreke at ingen av møtene har noe med saksområdet han har fått karantene for.

«Jeg vil igjen presisere, disse planene har ingenting med Fiskeri/havbruk eller andre områder som ligger til min karantene. Det er helt andre forretningsområder. Jeg har ikke inngått kontrakter, avtaler knyttet til mitt enkeltmannsforetak, jeg har ikke hatt inntekter eller annen form for fordeler knyttet til mitt enkeltmannsforetak. Jeg har heller ikke gitt råd eller anbefalinger knyttet foretaket.», skriver han.

Seks måneder etterlønn

Etter at han gikk av som fiskeriminister i sommer, opprettet Per Sandberg et enkeltpersonforetak som blant annet skal jobbe med rådgivning og konsulentvirksomhet innenfor sjømatnæringen. Det utløste en karantene i henhold til karanteneloven.

«I karantenetida kan du ikke ta oppdrag eller delta i forhandlinger, møter, seminar eller kurs mv., i eget eller for andre selskap.», heter det i vedtaket fra karantenenemnda.

Også Letnes har et tilsvarende enkeltpersonforetak, som skal drive med import og eksport.

Professor Jan Fridthjof Bernt har tidligere sagt til Dagbladet at han er uenig i Sandbergs tolkning av reglene.

- Jeg kan ikke se hvordan dette kan gå klar av karantenereglene, sier han til Dagbladet.

- Per Sandberg sier at han ikke diskuterte noe som var relevant for karantenen da han møtte representanter fra iransk fiskerinæring. Er det riktig at det da ikke er brudd på reglene?

- Det er ikke tilstrekkelig. Han skal ikke jobbe innenfor fagfeltet han har vært minister for, og heller ikke ha kontakt med personer innenfor feltet. Når han møter folk han bør holde seg unna i en profesjonell sammenheng, så har han et forklaringsproblem, sier Bernt.