ET ANNET BILDE: Turistdepartementet i Syria publiserte 29. august en video av Golden Sands Beach i Tartous. Her vises vannsport og strandliv i det krigsherjede landet. Video: Facebook / Syrian Ministry of Tourism Vis mer

Slik framstilles Syria i ny video med norsk hit-låt: - De later som om krigen ikke er der

- Lukker øynene for realiteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De later som om at krigen ikke er der, og lukker øynene for realiteten, sier Midtøsten- ekspert Knut Vikør til Dagbladet.

Turistdepartementet i Syria delte en video på sine Facebook-sider 29. august, med tittelen «Syria Always Beautiful». Videoen viser stranden Golden Sands Beach i kystbyen Tartous, som er under syrisk regimes kontroll.

Til videoen har de valgt den norske artisten Alan Walkers låt «Faded».

Se videoen over (NB! På grunn av rettigheter er Faded- låta fjernet fra Dagbladets versjon).

Managerne til Alan Walker, Gunnar Greve og Yonas Aregai, sier til Dagbladet at de er klar over bruken av låta. Utover det har de ikke kommet med en kommentar.

- Henvender seg ikke til noen

Vikør forteller om en voksende turisme i Syria, før krigen inntraff.

- Mange av turistene den gangen kom fra andre arabiske land, så Syria kunne ha hatt potensiale også mot å få flere europeiske turister.

Han mener at turistdepartementet bare gjør jobben sin, og at de med videoen sin «egentlig ikke henvender seg til noen».

- Det er jo også fredelig i store deler av områdene som regimet har kontroll over, inkludert ved deler av kysten.

Midtøsten-ekspert Knut Vikør. Foto: UiB
Midtøsten-ekspert Knut Vikør. Foto: UiB Vis mer

Han påpeker at det likevel er vanskelig, eller umulig, å komme seg dit uten fare.

- Krigen har satt store deler av økonomien ut av spill, så også her merkes nok effektene av krigen.

Norske turister i Syria

Dr. Tone Danielsen er sosialantropolog og jobber i dag som seniorforsker på Forsvarets forskningsinstitutt. På 90-tallet bodde hun blant annet i Syria, hvor hun gjorde feltarbeid på turistindustrien og jobbet som guide i landet. Hun har senere studert Midtøsten-kunnskap ved Universitetet i Oslo.

Hun forteller om et Syria som også var et sted for badeferier, for nordmenn inkludert.

- Syria har vært et sted for historisk interesserte turister, men også for badeferier. Det var en god del turister i Syria på 80- og 90-tallet.

Dr. Tone Danielsen. Foto: Privat
Dr. Tone Danielsen. Foto: Privat Vis mer

Danielsen sier at turistnæringen i Syria vil bli rammet i mange år, også etter at krigshandlingene eventuelt avtar.

- Infrastrukturen må bygges opp før de kan bygge opp turismen. Det er blitt bygd opp turisme i land som tidligere har hatt kriger og konflikter, som for eksempel i Vietnam.

«Fantastisk turistmål»

Danielsen sier som Vikør at staten har interesse av å vise til en annen side av landet. Hun mener også at det er interessant at de kun fokuserer på strandlivet i Syria.

- Dette er noe annet enn de tidligere viktige reisemålene: Damaskus, Aleppo, Palmyra, det gamle historiske Syria. Disse stedene er i dag ødelagt av kamphandlingene. Men det kan være at myndighetene i Syria har interesse av å gi et annet bilde.

Danielsen beskriver Syria som et tidligere «fantastisk turistmål» med sol og sommer, vennlige folk, og godt bevarte historiske bygg.

- Det var nesten ikke fattigdom der, og folk hadde det generelt sosialt bra, så lenge du ikke var politisk opposisjonell. Som turistmål hadde Syria alt. Da var det trygt, men det er det jo ikke nå.

Splittede reaksjoner

I kommentarfeltet til videoen publisert på Facebook kan man se at ikke alle er enige i hvordan landet blir framstilt. En spør om de er «psykotiske eller frakoblet fra virkeligheten». En annen er glad for at landet blir vist fram.

Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer
Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer