GJERNINGSMANNEN: Video fra en mengde overvåkningskameraer førte politiet til den antatte gjerningsmannen. Foto: Politiet  Vis mer

Slik fulgte politiet den antatte gjerningsmannens bevegelser

Et puslespill bestående av 30 til 40 overvåkingskameraer og måneder med teledata førte til at oslopolitiet pågrep en mann de mener forsøkte å drepe imamen Nehmat Ali Shah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to år siden ble imamen Nehmat Ali Shah overfalt og forsøkt knivdrept på vei hjem fra jobb. Denne uka sitter tre personer på tiltalebenken i Oslo tingrett. En 30 år gammel nordmann er tiltalt for å ha påført Nehmat Ali Shah, imam ved Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland, livstruende knivsår. Han nekter straffskyld.

Politioverbetjent Per Einar Østrem i oslopolitiet etterforsket det brutale overfallet og la i dag frem videobevis for tingretten.

- Det var et puslespill. Vi måtte se videoene mange ganger for å identifisere den aktuelle bilen. Vi jobbet oss bakover fra tidspunktet hendelsen skjedde. Dette er en kjent metode, men vi har ikke gjort det i så stort omfang tidligere, sier etterforsker Østrem.

Video

I to uker etter angrepet satt etterforskerne og gikk gjennom videoer fra 30-40 overvåkingskameraer.

- Vi hentet inn overvåkingsvideoer fra alle gatene som førte til og fra moskeen, sier etterforskeren til Dagbladet.

I retten ble lyset dempet og en video, redigert sammen av klipp fra en rekke ulike overvåkingskameraer samt kartreferanser, ble vist på en storskjerm.

OVERVÅKET: Mercedesen filmes for første gang i nærheten av moskeen der imamen jobber. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERVÅKET: Mercedesen filmes for første gang i nærheten av moskeen der imamen jobber. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

I den første sekvensen kjører en svart Mercedes opp Motzfeldtsgate på Grønland. Det er den samme gata som moskeen ligger i og samme gate som angrepet mot imamen fant sted noen minutter senere. Bilen dukker så opp på moskeens egne overvåkingskameraer og viser at Mercedesen kjører opp og ned gata foran moskeen.

Deretter svinger Mercedesen ut på Grønlandsleiret. Et kamera plassert i Tøyenbekken viser bilen kjøre gjennom lyskrysset før den dukker opp i Nordbygata der den parkerer. Sjåføren går ut av bilen og inn på en matbutikk der mannen filmes av butikkens sikkerhetskameraer.

Det er butikk-kameraet som gir et klart bilde av sjåføren og som blir avgjørende for politiet i den videre jakten på den antatte gjerningsmannen.

- Ved hjelp av butikkvideoen klarte vi å få et bilde av sjåføren av den aktuelle bilen. Dette bildet sendte vi ut internt i politiet og fikk treff på en person med tilknytning til gjengmiljøet i Oslo, sier Østrem.

ID: Dette bildet førte til at politiet kunne identifisere føreren av bilen de mener er involvert i angrepet. Foto: Politiet
ID: Dette bildet førte til at politiet kunne identifisere føreren av bilen de mener er involvert i angrepet. Foto: Politiet Vis mer

Den tilalte sjåføren har i retten forklart at han ofte er i det aktuelle området, men at han ikke har noe motiv for å angripe en imam.

- Det første politiet sjekker er kameraer. Man går ikke inn på Bunnpris, kjøper røyk, setter seg inn i bilen og kjører videre, forklarte mannen i rette, og mener politiet pågrep han fordi han har en kriminell fortid.

Angrepet

Videoen som ble avspilt i retten viser at sjåføren går tilbake til Mercedesen og kjører i retning Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen der imamen til daglig jobber. Igjen er det moskeens egne kameraer som viser at bilen stopper og at en person går ut.

Et nytt kamera på andre siden av gaten viser en mann med noe hvitt i hånda. Politiet anter det er finlandshetta som gjerningsmannen har på seg i det neste klippet som viser det brutale angrepet på Nehmat Ali Shah.

Imamen forklarte i retten på mandag at han rundet et hjørne da han plutselig ble angrepet bakfra.

- Det var et raskt angrep. Da jeg snudde meg fikk jeg en skade i ansiktet, på hodet og på hånden. Jeg ble påført syv skader på kroppen og begynte å skrike om hjelp. Så løp jeg, sa Nehmat Ali Shah, under sin forklaring i Oslo tingrett.

Minst et av stikkskadene påførte Shah livstruende blødning.

Kjente igjen tiltalte

VIDEOBEVIS: Per Einar Østrem er etterforsker ved voldsavsnittet i politiet i Oslo og vitnet i rettsaken mot en 30 år gammel nordmann, tiltalt for å ha forsøkt å drepe imamen Nehmat Ali Shah. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIDEOBEVIS: Per Einar Østrem er etterforsker ved voldsavsnittet i politiet i Oslo og vitnet i rettsaken mot en 30 år gammel nordmann, tiltalt for å ha forsøkt å drepe imamen Nehmat Ali Shah. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Mannen politiet mener var sjåføren av Mercedesen, en 41 år gammel norsk-pakistansk mann, hadde en mobiltelefon på seg da han ble pågrepet omtrent to uker etter angrepet på imamen.

Telefonnummeret ble brukt til å hente ut teledata som viste at det var mye kontakt mellom den hovedtiltalte 30-åringen og mannen som kjørte bilen i forkant av angrepet, ifølge politiet.

En tidligere kjæreste av 30-åringen er også tiltalt for å ha forsøkt å fjerne spor etter ugjerningen. I tiltalen står det beskrevet at hun forsøkte å vaske blod fra skoene til den hovedtiltalte. Da det ikke gikk skal hun ha kastet skoene.

Tirsdag sa hun i tingretten at hun kjente til planene.

- Hun fortalte at hun kjente til at det var en person som skulle få juling, sier Espen Refstie, som er kvinnens forsvarer.

Ifølge advokat Refstie, mener kvinnen også å kjenne igjen den hovedtiltalte på videoen som har blitt vist i retten.