Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik fungerer valgloven

- Hvorfor er det blått på Vestre Aker og rødt på Grorud. Professor Tor Bjørklund stiller i nettmøte.

SKJEVT: Hvorfor har vi en skjev fordeling der distriktene får flere mandater per innbygger enn det de store byene gjør? Illustrasjonsbilde og fotomanipulasjon: Google Maps
SKJEVT: Hvorfor har vi en skjev fordeling der distriktene får flere mandater per innbygger enn det de store byene gjør? Illustrasjonsbilde og fotomanipulasjon: Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): På tross av stor innflytting de siste årene er fremdeles Oslo delt mellom rødt og blått, hvis man legger valgresultatet til grunn.

- Forskjellene var mye, mye større før. De siste årene har også Frp bidratt til å jevne det ut ved at de har rekruttert mange velgere i på østkanten, sier professor og samfunnsforsker Tor Bjørklund til Dagbladet.

Les svarene og send inn spørsmål nederst i saken!

- De er et blått parti som gjør det bra i røde kretser, sier Bjørklund.

SLIKS TEMTE OSLO: Dersom byen deles opp som t-banekartet.
SLIKS TEMTE OSLO: Dersom byen deles opp som t-banekartet. Vis mer

I mandagens valg ble det også borgerlig flertall, men rødt storting.

Selv om de rødgrønne nå feirer valgseier, var det de borgerlige partiene som fikk flest stemmer blant landets 3 545 586 stemmeberettigede.

Grunnen til skjevheten, og at de blå likevel ikke sitter og smiler i dag, er valgordningen som gir økt innflytelse til store fylker, og relativt sett gir større verdi til en stemme i Utkant-Norge.

Dette og mange andre ting gir professor og samfunnsforsker Tor Bjørklund deg svaret på mandag, send inn dine spørsmål nå.

• Se hvilke politikere som som er inne og ute

SVARER DEG: Samfunnsforsker og professor Tor Bjørklund. Foto: Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SVARER DEG: Samfunnsforsker og professor Tor Bjørklund. Foto: Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

• Se alle tallene for valget

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling