Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik fylles Norge med hasj, «ice», MDMA og heroin

Kripos er bekymra for det nye partydopet.

PSYKOAKTIVE SUBSTANSER: Ifølge Kripos ble det i 2013 gjort 620 beslag av nye psykoaktive substanser, fordelt på 91 ulike stoffer. Mange av stoffene omfattes foreløpig ikke av narkotikalovgivningen. Dermed er det større sannsynlighet å få det gjennom tollen. Foto: Politiet / Trendrapport 2015
PSYKOAKTIVE SUBSTANSER: Ifølge Kripos ble det i 2013 gjort 620 beslag av nye psykoaktive substanser, fordelt på 91 ulike stoffer. Mange av stoffene omfattes foreløpig ikke av narkotikalovgivningen. Dermed er det større sannsynlighet å få det gjennom tollen. Foto: Politiet / Trendrapport 2015 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag legger Kripos fram sin årlige trendrapport om kriminaliteten i Norge. Deler av rapporten vies til organisert kriminalitet og narkokriminalitet.

Ifølge rapporten er dagens narkotikamarked blitt mer omskiftelig og dynamisk enn tidligere, og viser til Europol og European monitoring centre for drugs and drug addiction (EMCDDA).

Ifølge Kripos styres narkotikamarkedet i stor gard av kriminelle nettverk fra utlandet, med mellommenn bosatt i Norge.

For Norges del later det til at et fåtall personer i Norge og deres nettverker håndterer narkotikapartiet av en slik størrelse at de nødvendigvis har tette, langvarufe bånd med personer fra sentrale, organiserte og kriminelle nettverk fra utlandet.

Land som Kripos peker ut spesielt er land fra Vest-Afrika, Marokko, Polen, Litauen og Balkan.

- Utbyttet av narkotikahandelen føres meget sannsynlig ut av Norge i form av kontanter, i tillegg til at større beløp sannsynligvis hvitvaskes gjennom legale virksomheter i Norge. Noe av profitten omsettes meget sannsynlig også i illegale spilleklubber, skriver Kripos i rapporten.

Dette er Kripos´ vurdering av narkotikaen i Norge i dag.

Cannabis: Kripos skriver at Europol mener at organsierte kriminelle grupper i økende grad er involvert i produksjon og distribusjon av Cannabis.
 
Hasj: Marokko er det største og mest sentrale produsentlandet for hasj i Europa og Norden, men ifølge Europol importeres det nå i større grad hasj fra Afghanistan til Europa via Balkan-ruta.

- Det vil kunne utfordre den tradisjonelle ruta fra Marokko via Spania, skriver Kripos.

- Enkelte aktører i Oslo har kontakter i Marokko, Spania og Nederland som kan være behjelpelige med å skaffe og levere store kvanta hasj av ulike kvaliteter. Importen går som oftest via Nederland, skriver Kripos.

Marihuana Kripos ser at det på grunn av enkel tilgjengelighet på internett er relativt enkelt å bli «marihuana-plantasje-eier». Frø er lett tilgjengelig, og det selges «nybegynnerpakker» på nettet, også på norske sider, ifølge Kripos.

- Omfanget av innenlands produksjon av marihuana vil trolig øke ytterligere i tiden fremover. Etterspørselen etter marihuana er relativt stor, og det pågår en internasjonal liberaliseringsdebatt rundt cannabis som kan senke terskelen for førstegangs bruk av spesielt marihuana. Kunnskap om dyrking av marihuana deles på Internett. Dette har ført til at styrkegraden i avlingene gradvis har økt de siste årene. Det er grunn til å forvente at den økte styrkegraden i marihuanaen som dyrkes vil føre til helsemessige konsekvenser som angst, depresjon og i visse tilfeller psykoser, blant enkelte brukere, ifølge Kripos.

Amfetamin/metamfetamin Antallet amfetamin-/metamfetaminbeslag har aldri vært høyere enn i første halvår 2014. Amfetaminen har blitt renere og ligger nå på 29 prosent. Metaamfetamin er rundt 35 prosent rent.

Tollvesenet rapporterer det har vært økende innførsel av kjemikalier som benyttes til å lage produktet.

- Aktørene må ha egnede lokaler til rådighet i Norge, noe som trolig gjør at fastboende eller såkalte fastpunkter har en viktig rolle i denne geskjeften, mener Kripos.

Krystallisert metamfetamin - «ice» Ice er en svært potent variant av metamfetamin, der selve stoffet ser ut som krystaller.

- I august 2013 rapporterte Europol om indikasjoner på at vietnamesiske aktører som har vært involvert i cannabisplantasjer, nå også sikter seg inn mot produksjon av ice, skriver Kripos.

Krystallisert metamfetamin ble første gang oppdaget i det kriminelle vietnamesiske miljøet i Norge i 2012. Siden den gang har det vært gjort flere og større beslag i dette miljøet, og prisene har gått ned (trolig på grunn av bedre tilgang).

Felles for beslagene er at de alle stammer fra produksjon i Tsjekkia

- Etnisk norske amfetaminmisbrukere har trolig fått øynene opp for stoffet. De tunge amfetaminbrukerne inntar det som regel på samme måte som amfetamin/metamfetamin. Stoffet er høypotent, og faren for overdoser er dermed høy, skriver Kripos.

Heroin Heroinbeslagene i Europa synker. Også i Norge. Brukerne har blitt eldre og flere har gått over ti metadon eller andre legemidler.

Tilgjengeligheten fikk seg også en knekk i fjor da det ble gjort store beslag langs Balkan-ruta i fjor.

- Produksjonen i Afghanistan vil sannsynligvis vedvare og muligens øke som følge av tilbaketrekningen av vestlige styrker. Smuglerrutene er i stadig endring, og konflikter i Midøsten og Russland/Ukraina legger til rette for heroinsmugling også til Europa, ifølge rapporten.

Mer enn halvparten av heroinen fra Afghanistan går nå gjennom Pakistan før den transporteres videre inn i EU via Balkan-ruten.

- Tradisjonelt har pakistanske, albanske og tyrkiske nettverk har styrt det meste av smuglingen til Europa, men det rapporteres om økende samarbeid på tvers av språklige og etniske grenser, ifølge Kripos.

Kokain Sammenliknet med andre land, særlig sør i Europa og i Storbritannia, er kokainkonsumet i Norge relativt lavt.

Aktører fra Balkan og Vest-Afrika er aktuelle innenfor innførsel av kokain i Norge.

Ecstacy/MDMA Europol ser klare tegn på at produksjonen av syntetiske stoffer, spesielt MDMA, stadig øker og foregår mer storstilt i Belgia og Nederland. Belgisk politi har avdekket flere store produksjonssteder for syntetiske stoffer i 2013 og 2014. To av disse er de største som noensinne er avdekket i EU, med en produksjon som er anslått til flere hundre kilo i uken, skriver Kripos.

Etter en nedgang tidlig på 2000-tallet er det nå en økning i antall beslag av MDMA, både i form av relativt store grensebeslag og postforsendelser. I første halvår 2014 ble det beslaglagt ca. 6,3 kg ecstasy samt MDMA-pulver. I tillegg til en relativt stor mengde som kom i postforsendelser, ble det også gjort noen større grensebeslag av MDMA i 2013.

- Utviklingen innenfor MDMA er bekymringsfull. Styrkegraden har økt betraktelig, noe som øker faren for overdosering. Økningen i beslag i pulverform kan komme av et ønske blant kjøpere om å kunne regulere inntaket. Det er også blitt vanlig blant brukere å kjøpe «prøvesett» for å kunne sjekke renhetsgraden i stoffet de har kjøpt, skriver Kripos.

Nye psykoaktive substanser - NPS NPS og amfetaminlignende substanser (ATS) søker å etterligne effekten av allerede kontrollerte narkotiske stoffer (eksempelvis cannabis, amfetamin eller heroin).

Det produseres av stoffer som ikke omfattes av narkotikalovgivningen. Spredningen av psykoaktive substanser skjer i rekordfart.

- Pulver importeres til Europa i kilovis, hovedsakelig fra Asia, mens stoffet videreforedles og pakkes i Europa. EMCDDA identifiserte i 2013 rundt 650 nettsteder som selger NPS. Stengningen av store salgssteder på Internett fører ikke til noen merkbar nedgang i omsetningen av NPS. Salgsstedene dukker raskt opp i ny forkledning, ifølge rapporten.

Enkelte politidistrikter beskriver utviklingen som eksplosiv. Det er særlig syntetisk cannabis som kjøpes. Typiske beslag i Norge er 0,5—5 gram, men beslagene kan være større. Mange typer NPS kommer i pulverform, men noen stoffer kommer også i form av tabletter, plantemateriale eller papirlapper påført virkestoff.

Kripos mener utviklingen er bekymringsfull.

- Markedsføringen av de nye stoffene er aggressiv og rettet mot unge mennesker. De nye tilgjengelige stoffene gjør det mulig for unge mennesker — som tidligere ikke hadde tilgang til narkotikamiljøer — å eksperimentere med narkotika, melder Kripos.

AMFETAMINOLJE: Slik kan en amfetaminbase til pruk i produksjon framså, i oljeform. Foto: Politiet / Trendrapport 2015
AMFETAMINOLJE: Slik kan en amfetaminbase til pruk i produksjon framså, i oljeform. Foto: Politiet / Trendrapport 2015 Vis mer