GAMBLER PÅ UROEN: Mens de fleste fikk røde tall, økte aksjen for spekulanter som satset på at markedet ville stupe.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GAMBLER PÅ UROEN: Mens de fleste fikk røde tall, økte aksjen for spekulanter som satset på at markedet ville stupe. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Slik gambler de på finansuroen

Mens de fleste fikk røde tall, økte aksjen for spekulanter som satset på at markedet ville stupe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens de fleste aktørene endte opp med røde tall på Oslo Børs i går, økte såkalte bear-verdipapirer kraftig. Et av dem, tilhørende Handelsbanken, økte med nesten 50 prosent.

- Det er et børshandlet fond av typen ETN som mange finner interessant å investere i når markedet stuper slik det gjør nå, sier administrerende direktør Christian Dahl i Handelsbanken Kapitalforvaltning til Dagbladet.

- Det er ikke noe garantiprodukt, for her tar man risiko. Dersom man har investert i bear-aksjer og børsen faller 10 prosent, får man avkastning på 20 prosent, forklarer Dahl.

- Dersom Oslo Børs ender på minus tre prosent i dag, får de som har investert en avkastning på seks prosent. Det er en veldig hyggelig dag på børsen, mener han.

På gode dager kan såkalte bull-aksjer være mer attraktive. Det fungerer motsatt av bear, og gjør at man tjener på oppgang.

- Dette er ikke noe for den vanlige forbruker. Det er knyttet stor risiko til dette, og om børsen går motsatt vei blir tapet dobbelt så stort, sier Dahl.

Han forteller at det går mye i disse såkalte ETN-produktene, eller børsbaserte fond eller verdipapirer.

- Vanligvis forvaltes det 1,1 milliarder i disse per dag, og det har blitt investert 200 milliarder de siste tre årene. Det er den største suksessen innenfor denne bransjen noen sinne, mener Dahl.  

Han forteller at det finnes privatpersoner som kan finne på å investere en million kroner på slike verdipapirer.

- Dette er typisk for folk som har mer og for små eller store tradere på børsen. Om man treffer hele veien, kan man tjene mye penger på det. De aller færeste klarer det, men muligheten er der, forklarer Dahl.