Slik går boligprisene

Fersk prisstatistikk viser fasiten.

OPP: Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,5 prosent i mai. Foto: Finansavisen
OPP: Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,5 prosent i mai. Foto: FinansavisenVis mer

(Hegnar.no:) Boligprisene steg med 0,7 prosent nominelt i mai måned. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,5 prosent, går det frem av en melding fra Eiendom Norge.

Boligprisene er nå 1,8 prosent høyere enn for et år siden.

- Den moderate prisutviklingen i boligmarkedet så langt i år vedvarer i mai med en mindre oppgang i prisene. Det er positivt at den stabile utviklingen i boligmarkedet gjennom 2018 har fortsatt inn i 2019. Dette skaper forutsigbarhet for norske forbrukere, banker og myndigheter, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Rekordstor aktivitet

I mai ble det solgt 10.389 boliger i Norge, noe som er 7,7 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 6,6 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

I mai ble det lagt ut 13.750 boliger til salgs i Norge, noe som er 11,8 prosent flere enn i samme måned i 2018. Så langt i 2019 er det lagt ut 8,6 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i 2018.

- Både antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg i mai og så langt i år er rekordhøyt. Det er hittil i år blitt solgt vesentlig flere boliger sammenlignet med i 2018, som også var et rekordår i antall bruktbolig-transaksjoner i Norge, sier Dreyer.

- Boligmarkedet er i god balanse, og vi forventer at den store aktiviteten i kombinasjon med en moderat prisutvikling vil fortsette også i juni før fellesferien setter inn. Mai og juni er normalt høysesong for salg av boliger i Norge, og til tross for et stort antall bruktboliger for salg har markedet tatt unna det store utbudet, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 45 dager å selge en bolig i mai 2019, noe som er fire dager flere enn i mai 2018. Raskest salgstid hadde Bodø m/Fauske med 20 dager og tregest salgstid hadde Stavanger med 67 dager.

- Salgstiden har så langt i 2019 vært noe høyere enn tidligere år, men i de fleste deler av landet selges boliger relativt raskt, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Tønsberg m/Færder på 1,0 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Asker/Bærum, Follo, Romerike og Trondheim, alle med en nedgang på 0,1 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Fredrikstad/Sarpsborg med 4,9 prosent, mens Trondheim hadde den svakeste 12 måneders veksten med en nedgang på 0,8 prosent.

- I mai skilte det sentrale østlandsområdet seg ut med en noe svakere prisutviklingen enn de fleste andre områdene i Norge. Hittil i år har det imidlertid vært svært små forskjeller i boligprisutviklingen rundt om i landet og utviklingen i markedet er svært stabil, avslutter Dreyer.

Ekspertenes spådom

DNB Markets' anslag var en sesongjustert oppgang på 0,2 prosent fra april.

Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets ventet i forkant at boligprisene ville gi samme bilde som OBOS-tallene viste.

«Vi vet allerede nå at OBOS-prisene i hele landet økte 0,6 prosent over måneden i mai, og i Oslo 0,7 prosent. Det er veldig sannsynlig at dagens boligpristall gir det samme bildet. Mai er en notorisk sterk måned med et høyt aktivitetsnivå», het det i morgenrapporten.

I Handelsbankens morgenrapport onsdag gjentok seniorøkonom Halfdan Fenwick Grangård budskapet om at det er utsikter til fortsatt stabile til moderat stigende boligpriser i tiden fremover.

Andre økonominyheter:
Nordea Markets: Don't panic!
Flere flyr Ryanair