Slik går det hvis du faller ned i en vulkan

NB! Ikke prøv dette hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du noen gang lurt på hva som ville skjedd med deg dersom du skulle ramle utfor kanten og stupe ned i lavaen til en vulkan?

Vel, som de fleste forstår er ikke dette noe vi mennesker - eller noen andre dyr for den saks skyld - burde begi oss ut på.

Lavaen i en vulkan holder rundt 1000 grader og utbrudd har opp gjennom historien ført til store tap, selv hele byer er blitt spist opp og begravet av vulkanutbrudd.

Videoen over viser et eksperiment fra Erta Ale-vulkanen i Ethiopia. Den gir et innblikk i hvilken skjebne som venter på den som skulle finne på å balansere på kanten av en vulkan.

En søppelsekk som skal simulere et menneske blir kastet ned i vulkanen og det som skjer med sekken levner lite håp for uheldige mennesker.

Sekken bryter lavaskorpen og forsvinner så i en eksplosjon nede i lavaen.

Ifølge Daily Mail forventet forskere at søppelsekken ville bli liggende oppe på lavaskorpen, og muligens bryte ut i ild oppe på skorpen. Men eksperimentet viser at søppelsekken - og da trolig også et menneske - i fall faktisk bryter skorpen og får nærkontakt med lavasjøen som ligger under.

Personene bak eksperimentet understreker at det er fullt mulig å gå på overflaten av lavaen, dersom man bruker beskyttende fottøy.

Men et fritt fall ned i en vulkan, det er altså ikke å anbefalle.