Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik går det med grottegutta

- Alt i alt er de 13 menneskene i god tilstand, sier folkehelseinspektøren.

HELSETILSTANDEN: Folkehelseinspektøren orienterte journalistene om helsetilstanden til de 13 guttene som hadde vært fanget i grotta i Thailand. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 12 guttene og deres 25 år gamle fotballtrener skal alle være i god helsetilstand, bekrefter helsedepartementet i Thailand onsdag.

Etter 17 dager ble den ble siste gruppen hentet ut av grotta tirsdag formiddag norsk tid. Fotballaget og deres trener satt isolert i grotta, og det var stor bekymring knyttet til både redningsoperasjonen og deres helsetilstand.

PÅ INNSIDEN: CNNs reporter David McKenzie er på innsida av Tham Luang-grotta like etter at alle 13 var reddet ut av grotta. Her forklarer han hvordan evalueringsarbeidet foregikk. Video: CNN Vis mer

Gått ned to kilo

Legene på sykehuset der guttene er lagt inn i Chiang Rai, sier at de har klart seg godt de to ukene i grotta. Gjennomsnittlig har de gått ned to kilo på grunn av mangel på mat, men de har kunnet drikke noenlunde rent vann som dryppet fra taket.

Dr. Thongchai Lertwilairatanapong forteller at den første gruppa som ankom sykehuset søndag, spiser normal mat og har ingen tegn på feber, ifølge Bangkok Post. De som ble diagnostisert med lungeinfeksjon og hadde infiserte sår, er på bedringens vei. Alle de fire guttene klarer å gå selv til toalettet.

Foreldrene til de fire guttene som ble reddet søndag, har fått besøke sønnene sine. De måtte ha på seg beskyttelsesdrakter og stå to meter unna guttene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

HELSETILSTAND: Folkehelseinspektøren Thongchai Lertwilairatanapong orienterer pressen om guttenes helsetilstand onsdag. Foto: Vincent Thian / AP / NTB Scanpix
HELSETILSTAND: Folkehelseinspektøren Thongchai Lertwilairatanapong orienterer pressen om guttenes helsetilstand onsdag. Foto: Vincent Thian / AP / NTB Scanpix Vis mer

Vil få normal mat

Den andre gruppa på fire gutter ble lagt inn på sykehuset mandag. Disse guttene skal også være i god form og har ikke noen farlige sykdommer. Likevel var deres hvite blodceller på et høyt nivå, så de ble gitt medisiner som en forholdsregel. I kveld vil guttene få servert normal mat.

Tirsdag ble den tredje, og siste, gruppa reddet ut fra grotta. Ifølge Thongchai hadde ingen av guttene lav kroppstemperatur og deres vitale tegn, inkludert blodtrykk, var normale.

En av guttene hadde en liten lungeinfeksjon. Alle fikk vaksiner, antibiotika og vitaminer intravenøst.

Holdt i karantene

Legene venter fortsatt på resultater fra laboratoriet for mulig virusinfeksjon. Det ble ikke funnet infeksjoner eller farlige sykdommer i prøvene av de to første gruppene, skriver Bangkok Post.

- Alt i alt er de 13 menneskene i god tilstand, sier Thongchai.

Alle vil bli holdt i karantene på sykehuset i sju dager, og de skal også bli fulgt nøye med på i sju dager etter at de blir skrevet ut.

Guttene ser ut til å ha klart seg godt også mentalt gjennom ti dager i totalt mørke og uvisshet, og deretter flere dager til i spenning etter at de ble funnet. Men de vil bli sjekket av psykologer.

Feltsykehuset på Tham Luang vil fortsette sitt arbeid i to dager til, ifølge Bangkok Post. Der behandles folk som har vært involvert i redningsaksjonen. Disse blir for det meste behandlet for feber og kroppssmerter.

Pumpa sviktet

At det var en farlig operasjon, ble tydelig for alle da en thailandsk dykker mistet livet da han slapp opp for luft mens han deltok i arbeidet med å utplassere tau og oksygentanker i grottegangene. Han blir nå hyllet som en helt.

Redningsaksjonen kunne også endt i katastrofe, ifølge tre australske dykkere. Noen få timer etter at siste person ble reddet ut av grotta, skal hovedvannpumpen ha sviktet. Dykkere og annet redningspersonell var fortsatt mer enn 1,5 kilometer inne i grotta. De ryddet opp utstyr da pumpa svikta, skriver The Guardian.

Den britiske avisa har pratet med de australske dykkerne, som forteller at vannivået plutselig økte drastisk.

- Skrikene startet da hovedpumpa sviktet og vannet begynte å stige, sier en av dykkerne.

Rundt 100 redningsarbeidere måtte plutselig evakuere. Ingen skal ha blitt skadet.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer