Slik går det når barna får høre om sex for første gang

- Eh, jeg vet om noe som heter «vangina»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På listen over foreldreoppgaver kan du nå med god samvittighet sløyfe en av de mer ubehagelige. 

Psykolog ved Universitetet i Oslo, Peder Kjøs, sier nemlig til Dagbladet at den forkleinende samtalen om «blomster og bier» ikke er nødvendig å ta.

- Dagens foreldre er mer engasjerte i barnas liv enn noen gang og mange følger opp den minste ting. Det er veldig positivt. Men noen kan overdrive og tenke at de må gjøre alt «perfekt» og også selv sørge for at barna introduseres til sex på en god måte. 

Plukker det opp selv Kjøs mener at vi kan senke skuldrene et hakk eller to når det kommer til akkurat dette. 

- De aller fleste plukker opp forplantningslæren selv i god tid fra søsken eller skolekamerater, før skolen også gir dem den store åpenbaringen. 

I videoen øverst i saken har «Cut» produksjonsselskap utfordret ulike foreldre til å nettopp ta undervisningen i egne hender.

Reaksjonene du kan se over viser til tider smertefull forkleinelse, og en god dose fnis. 

Viktig å ikke fnise det bort Nå er det altså ikke nødvendig å prakke på barna dine slike keitete forklaringer som videoen illustrerer, men skulle avkommet ditt selv invitere til den store sexpraten er det svært viktig i følge Kjøs å ikke fnise vekk barnas spørsmål. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.