Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik går det når barna får høre om sex for første gang

- Eh, jeg vet om noe som heter «vangina»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På listen over foreldreoppgaver kan du nå med god samvittighet sløyfe en av de mer ubehagelige. 

Psykolog ved Universitetet i Oslo, Peder Kjøs, sier nemlig til Dagbladet at den forkleinende samtalen om «blomster og bier» ikke er nødvendig å ta.

- Dagens foreldre er mer engasjerte i barnas liv enn noen gang og mange følger opp den minste ting. Det er veldig positivt. Men noen kan overdrive og tenke at de må gjøre alt «perfekt» og også selv sørge for at barna introduseres til sex på en god måte. 

Plukker det opp selv Kjøs mener at vi kan senke skuldrene et hakk eller to når det kommer til akkurat dette. 

- De aller fleste plukker opp forplantningslæren selv i god tid fra søsken eller skolekamerater, før skolen også gir dem den store åpenbaringen. 

I videoen øverst i saken har «Cut» produksjonsselskap utfordret ulike foreldre til å nettopp ta undervisningen i egne hender.

Reaksjonene du kan se over viser til tider smertefull forkleinelse, og en god dose fnis. 

Viktig å ikke fnise det bort Nå er det altså ikke nødvendig å prakke på barna dine slike keitete forklaringer som videoen illustrerer, men skulle avkommet ditt selv invitere til den store sexpraten er det svært viktig i følge Kjøs å ikke fnise vekk barnas spørsmål. 

- Mitt råd er at man svarer barnet så ordentlig og saklig man kan på en måte som det aktuelle barnet kan forholde seg til. Noe som naturligvis vil variere veldig fra unge til unge. 

Ikke vær redd for å bruke «voksenord» Kjøs mener det er unødvendig å pakke inn budskapet i metaforer som blomster og bier da det kan gjøre barnet enda mer forvirret. 

- Bruk ditt eget vokalbular, råder han.

- Har barnet ditt plukket opp ordet «sex», så trenger vedkommende en forklaring på nettopp det ordet. Vi må benytte et vokabular som de små forstår, men samtidig forklare ord og begreper som de undrer seg over. Ikke vær redd for å bruke «voksenord», understreker han.

Og skulle du selv bli fnisete og flau underveis vil ingen skade skje så lenge du viser at du tar barnet ditt alvorlig og forklarer ordentlig, beroliger psykologen.  

Skaper sunn åpenhet Kjøs mener denne typen samtaler kan skape en sunn fortrolighet og kontakt mellom barnet og foreldrene, noe som også kan være nyttig for fremtiden. 

- Hvis barna opplever å bli tatt seriøst uansett hva de spør om, vil vedkommende få en positiv opplevelse av å komme til deg med alle slags problemer, også når de blir eldre. 

Og skulle du aldri oppleve at barnet ditt spør deg om sex, så ta det helt med ro. 

Peder Kjøs er stipendiat ved Institutt for psykologi på Universitetet i Oslo.
Peder Kjøs er stipendiat ved Institutt for psykologi på Universitetet i Oslo. Vis mer

- De fleste går gjennom et helt liv uten å noensinne snakke om sex med foreldrene sine, noe som forsåvidt også er helt naturlig.

SKAPER FORTROLIGHET: Å ta barnas spørsmål på alvor og gi barna en god opplevelse av å komme til deg med ting, kan være avgjørende for forholdet deres i fremtiden. Foto: Cut
SKAPER FORTROLIGHET: Å ta barnas spørsmål på alvor og gi barna en god opplevelse av å komme til deg med ting, kan være avgjørende for forholdet deres i fremtiden. Foto: Cut Vis mer