Slik går det når en langhåret surfer lager film om barna i Afrika

Se første episode av Uganda Blues.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg fikk lage den historien jeg ville. Og jeg ville ikke at denne skulle være trist. Dette skal vekke nysgjerrigheten og sympatien, ikke den dårlige samvittigheten, forteller Alex Lyngaas.

33-åringen har de siste årene reist verden rundt med surfebrett og kamera i bagasjen.

I sommer ble han med Plan Norge til Uganda.

I ti dager reiste han rundt og dokumenterte sitt møte med folket og samfunnet.

Kontrastfylt Reisen har resultert i web-tv-serien «Uganda Blues» som vises her på Dagbladet.no i samarbeid med Plan Norge de neste ukene.

- Det kontroversielle er at Uganda er utrolig vakkert med frodig natur. Menneskene er veldig hyggelige. Alle smiler og er imøtekommende. Samtidig vet man historien bak, at så mange ikke har det noe bra. Du ser jo ikke på folk om de har HIV eller er sultne. Det blir helt ekstreme kontraster, spesielt sammenliknet med Norge.

Et eksempel på dette er uganderen Moksa Richard vi møter i dagens introduksjonsepisode.

-  Han blir veldig fascinert av vidvinkellinsen min. Man lurer på om det er sant. Hvordan det er mulig at en fyr i full Arsenal-drakt og som snakker brukbart engelsk ikke har sett et kamera før? Men han hadde ikke det.

- Slik var det hele veien. Man oppdager hvor like man egentlig er. Humoren, håpet og drømmene er de samme om du er i Norge eller Uganda. Samtidig er forskjellene enorme.

Improviserer Lyngaas er opptatt av å bruke seg selv og humor for å formidle inntrykkene sine.

- Skal du bry deg om noen, hjelper det å bli kjent med dem. Skal du først bli kjent med noen, kan det like godt være litt underholdende.

Langt fra alt underveis har gått etter planen, heller ikke i dagens episode.

- Jeg hadde filmet i hele dag, så på klippene og skrev teksten jeg hadde tenkt å lese inn. Men jeg fikk ikke helt følelsen med det jeg leste, forteller han:

-  Jeg dro fram gitaren og sang det istedenfor, og det stemte mye bedre. Det var absolutt ikke sånn det skulle bli. Jeg skulle jo ikke være den fyren med gitaren som insisterer på å synge, men jeg håper dere liker det.

Fokus på jenter Plan Norge var spente på resultatet av Lyngaas Uganda-besøk.

- Vi hadde sett andre ting han har laget tidligere og likte uttrykket hans. Han fikk helt frie tøyler og vi visste ikke helt hva vi skulle få tilbake, sier organisasjonens kommunikasjonssjef Jon Martin Førland.

- Det er spennende å utfordre oss selv på hvordan bistandsinformasjon kan formidles. Hans måte å fortelle historien på er annerledes enn hvordan vi ville og kunne ha gjort det selv. Det var akkurat det vi var på jakt etter, fortsetter han.

Organisasjonen har tidligere hatt med seg bloggere Ida Wulff og Voe til henholdsvis Kenya og Malawi som en del av deres årlige Jentekampanje.

Årets tema er «Gutta må med!», for å engasjere gutter og menn både i Norge og i sør.

- Ved å bruke Alex, som er litt eldre, håper vi også å nå andre målgrupper. Vi pleier å si at der barn ikke har det bra, har jentene det verst. Det blir ingen endring på dette til gutta involverer seg i hvordan jentene har det. Det ønsker vi å sette fokus på nå.

Bli med og løp «Uganda Blues» er en del av bistandsorganisasjonen Jentekampanje som starter 15. september.

Målet er er å sette jenters situasjon i fattige land på dagsorden.

Mobilappen «The Long Run» er en del av årets kampanje.

Dette er en løpeapp som registrerer hvor langt du løper og som tar deg med gjennom 49 land under løpeturen. Jo flere som blir med, jo raskere kommer man seg gjennom hele distansen.

Appen er gratis og kan lastes ned her: iTunes og Android.

FIKK FRIE TØYLER: I serien «Uganda Blues» skildrer Lyngaas hvordan han opplevde sitt møte med Uganda. Foto:
FIKK FRIE TØYLER: I serien «Uganda Blues» skildrer Lyngaas hvordan han opplevde sitt møte med Uganda. Foto: Vis mer