Slik gikk automatbanden i fella

Tiltalt for tyveri, heleri, hærverk og innbrudd hos Kripos.

DUMPET: Etter at automatene var tømt for penger, ble de dumpet i havnebassenget ved Operaen. I 2010 anslo Ruter at 4,7 millioner kroner var brukt på å erstatte og reparere ødelagte billettautomater. Foto: Securitas
DUMPET: Etter at automatene var tømt for penger, ble de dumpet i havnebassenget ved Operaen. I 2010 anslo Ruter at 4,7 millioner kroner var brukt på å erstatte og reparere ødelagte billettautomater. Foto: Securitas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Midt på natta i oktober for to år siden gikk alarmen hos Securitas-etterforskeren Jan. Noen hadde utløst den elektroniske varslingsmekanismen som skulle si fra om en av Oslo Sporveiers billettautomater var i bevegelse. Noe den absolutt ikke skulle være.

Etterforskeren rykket ut, og det viste seg at en automat var blitt fjernet med makt fra Hellerud T-banestasjon. Den sjuende automaten som var blitt stjålet siden sommeren 2009.

- Vi måtte ta i bruk avansert teknologi for å komme banden til livs, sier Jan til Dagbladet.

Tyveriet ble gjort helt åpenlyst ved at banden rygget ei varevogn inntil den tunge automaten og festet kraftige lastereimer rundt automaten, som så ble rykket løs og vippet inn i lasterommet, før banden forsvant i nattemørket.

Denne oktobernatta var etterforsker Jan forberedt. Dagbladet fikk være med på jakten på automatbanden.

Sporet automaten Etter noen timers søk mot en radiosender i automaten ga endelig mottakeren tydelig utslag på ei hvit Mercedes varevogn i Bertrand Narvesens vei på Ensjø i Oslo.

Securitas-etterforskeren ringte politiet, og i løpet av en halv time var en patrulje var på stedet. Bilen var ikke låst, og i lasterommet lå den stjålne automaten. Bilen ble deretter beslaglagt.

Gjennombruddet 8. desember gikk alarmen igjen hos Securitas-etterforsker Jan. I løpet av få minutter var han på åstedet. Banden hadde ennå ikke rukket å komme seg unna, og Jan gjorde et forsøk på å sperre bandens Audi inne med sin egen bil.

Sjåføren kom seg unna, men Jan fikk notert bilens registreringsnummer. I tillegg fikk han sett godt på sjåføren.

Jan slo alarm, og i løpet av kort tid var politiet på plass utenfor sjåførens leilighet. Jan ble tilkalt og identifiserte sjåføren på stedet.

- Under et av automattyveriene ble det observert en bil som kunne knyttes til åstedet. Det førte til en pågripelse og deretter en rekke avsløringer av hvem som deltok i tyveriene, sier Henning Holtaas, aktor og politiadvokat ved Stovner politistasjon.

I løpet av kort tid pågrep politiet åtte personer og varetektsfengslet fire.

Kripos To menn på 22 og 23 år står nå i Oslo tingrett tiltalt for over 50 brudd på straffeloven.

- Det er inspirerende å se at tiltakene som Securitas iverksatte, ga ønskede resultater. Vi hadde et meget fruktbart samarbeid med politiet på Stovner, sier Jan til Dagbladet.

Tidligere har ni personer tilstått medvirkning til flere av punktene på den lange tiltalelista. Tiltalen inkluderer tyveri og innbrudd i et stort antall av Kollektivtransportproduksjons gamle billettautomater, heleri, innbrudd på Ullevål sykehus, i flere klesbutikker, en gullsmed samt et innbrudd i politiets høyborg Kripos som fant sted 16. november 2008.

I tiltalen står det at de to unge mennene knuste ei rute for å komme seg inn i Kripos' lokaler på Bryn i Oslo. Der fikk de holde på i flere timer før innbruddet ble oppdaget.

Tyvene fikk med seg flere bærbare datamaskiner, politieffekter, tre rifler og ei hagle som tilhørte en ansatt.

Oppbevarte Kripos-rifle Under de første dagene av rettssaken innrømmet den ene av de tiltalte å ha oppbevart en av de stjålne riflene hjemme hos seg selv.

FANT AUTOMATEN: Da den mistenkte bilen var identifisert kontaktet Jan  politiet og i løpet av en halv time var en patrulje var på stedet. Bilen var ikke låst og i lasterommet lå den stjålne automaten. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FANT AUTOMATEN: Da den mistenkte bilen var identifisert kontaktet Jan politiet og i løpet av en halv time var en patrulje var på stedet. Bilen var ikke låst og i lasterommet lå den stjålne automaten. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Ut over beslag av våpen fra Kripos-tyveriet hjemme hos tiltalte er det flere bevis i saken som knytter de to til innbruddet, sier aktor Holtaas til Dagbladet. Ifølge VG, som omtalte saken i 2008, ble det gjort grundige åstedsgranskninger, da Kripos fryktet at sensitivt materiale var kommet på avveier.

- De tiltalte har innrømmet en del av påstandene og har valgt å samarbeide med politiet, sier Arve Ringsbye, som forsvarer den eldste av de tiltale.

De to tiltalte har innrømmet de fleste tilfellene av innbrudd og tyveri av billettautomatene, men nekter så langt å ha noe å gjøre med innbruddet hos poltiets særorgan. Det er satt av fem uker til den omfattende rettssaken, og det skal føres 57 vitner.

RADIOSIGNAL: Med denne mottageren var etterforskeren fra Securitas i stand til å finne den stjålne automaten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RADIOSIGNAL: Med denne mottageren var etterforskeren fra Securitas i stand til å finne den stjålne automaten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer