Slik gikk det da guttegjengen lyste med laserpenn på politihelikopteret

23-åring arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En engelsk politipatrulje som var på vei til Birmingham for et overvåkingsoppdrag, ble i sommer utsatt for kraftig blendende stråler.

Kilden til lyset kom fra en husfest i nabolaget som politiet passerte i luften, hvor en av festdeltakerne moret seg med en kraftig laserpenn.

Som følge av strålingen mistet piloten av helikopteret orienteringsevnen og mannskapet ble satt i fare.

For å lokalisere kilden til strålingen tok en av politimennene frem et termografisk kamera som de hadde med seg som et verktøy i overvåkingen.

Lekte med politiet Spesialkameraet, som er i stand til å plukke opp detaljer fra 609 meter, plukket opp den infrarøde strålingen fra lyskilden.

Den 23-år gamle mannen som rettet laserpennen mot helikopteret mens han lo og skålte hånlig mot helikopteret sammen med de andre festdeltakerne, ble identifisert av kameraet som fanget opp mer enn de hadde antatt.

• Se de detaljerte bildene fra festen i videoen over.

Ble arrestert Mannen er nå arrestert for å ha satt politihelikoptermannskapet i fare.

Under rettsaken som fulgte arrestasjonen ble den unge mannen dømt til syv måneders fengsel, i tillegg til å måtte utføre 250 timer ulønnet arbeid. Han ble også dømt til å betale 4000 kroner i erstatning.

Skaper diskokule-effekt Piloten, Andy Shanks, som styrte helikopteret forteller at han i løpet av sin karriere i Birmingham har blitt utsatt for lignende strålinger talløse ganger.

- Når lyset treffer ruta, gir det en discokule-effekt i kabinen," forklarte han på facebooksiden til West Midlands Police 20 oktober.

- Det gjør at en mister retningssansen og konsentrasjonen, det blir rett og slett umulig å fokusere på dashbordet og er ekstremt farlig fordi vi mister kontrollen fullstendig.

Kan skade synet
Shanks forteller videre at strålingen i verste fall kan skade synet til piloten dramatisk, hvis strålen får direkte kontakt med netthinnen.

- Det skjedde med en observasjonsoffiser i Ripley da han ble truffet med laser mens han så gjennom en kikkert nylig. Noe som ledet til stor skade på netthinnen hans.

Blendet ambulansehelikopter i Ålesund
Også i Norge har lignende hendelser inntruffet, da et ambulansehelikopter ved sykehuset i Ålesund ble truffet av en lasestråle og blendet deler av personellet om bord i 2011.

- Dette er alvorlige saker vi vil ha en rask slutt på, sa operasjonsleder Trygve Ødegård ved Sunnmøre politikammer til Dagbladet da.

Også i oktober 2008 meldte flere flygere fra om at de var blendet av laserstråler når de skulle lette og lande ved Gardermoen.

Statens strålevern har tidligere foreslått et EU-forbud mot salg av lignende stråleutstyr.

LIVSFARLIG: Den kraftige strålen fra laserpennen fikk helikopterpiloten til å miste fokus. Foto: West Midlands Police
LIVSFARLIG: Den kraftige strålen fra laserpennen fikk helikopterpiloten til å miste fokus. Foto: West Midlands Police Vis mer