Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik gikk det med de «norske» pingvinene

Å sette ut pingviner i norsk natur høres kanskje smart ut. Slik gikk det da noen faktisk prøvde.

FÔRINGSTID: Pingvinene ble fôret med fisk på vei over til Norge. Vel i havn, ble de sluppet fri. Foto: Norsk Polarinstitutt
FÔRINGSTID: Pingvinene ble fôret med fisk på vei over til Norge. Vel i havn, ble de sluppet fri. Foto: Norsk PolarinstituttVis mer

Året var 1936, da hurtigruta D/S «Neptun» la til kai i Nord-Norge. Lasten var av det mer eksotiske slaget, men besto verken av sydlige frukter eller planter fra et annet kontinent. Derimot kunne lyden av fire plaskende kongepingviner høres fra de hjemmesnekrede bassengene på dekk.

Den spesielle lasten kom den lange veien nordover fra Sør-Georgia. Ytterst i Lofoten, med havgapet som nærmeste nabo, skulle de fire fuglene få et nytt hjem.

Men livet på øya Røst skulle bli alt annet enn langt og lykkelig for de importerte dyrene.

- Uforståelig

- Det er vanskelig å vite hvorfor man hentet pingvinene til Norge, men jeg har en hypotese om at det var særlig en lokal entreprenør på Røst som ville få til noe eksotisk for å tiltrekke seg turister, forteller førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Peder Roberts.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.