Slik gikk det med ekspertenes favorittaksjer i 2017

Investor Håvard Nesheim er vinner av Børstempen 2017 i Finansavisen. Hans spådom om at Storebrand ville bli en vinneraksje i fjor, slo til.

BØRSTEMPEN 2017: Vinneren vant med 49 prosent avkastning. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
BØRSTEMPEN 2017: Vinneren vant med 49 prosent avkastning. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg synes plasseringen er overraskende sett i lys av at børsåret ble så bra og at jeg valgte et forholdsvis stort selskap, sier Nesheim når Finansavisen ringer og forteller at hans tips kom best ut av anbefalinger fra ti aksjeeksperter.

Den 57 år gamle investoren som er styremedlem i Conceptor Invest, og som påtar seg oppdrag som rådgiver og sakkyndig knyttet til verdivurderinger, har ikke alltid vært positiv til Storebrand-aksjen. Men i 2017 mente han tiden var inne for å investere.

- Da Tor Olav Trøim kom inn i selskapet ble fokus endret fra å være et administrasjonsstyrt selskap til å bli aksjonærvennlig, med søkelyset rettet mot kapitalavkastning og utbytte, sier Nesheim til avisen.

Fortsatt tro på aksjen

I løpet av 12 måneder gikk aksjen fra 45,92 til 66,90 kroner. I tillegg har hver aksje gitt et utbytte på 1,55 kroner, noe som førte til en totalavkastning i 2017 på 49,06 prosent.

Nesheim mener det fortsatt er krutt i Storebrand-aksjen.

- Jeg mener at den skal opp ytterligere 40 prosent. Inntjeningen og utbytte vil øke fremover. Nordmenn må spare mer og jeg vil tro at flere og flere investorer får øynene opp for Storebrand.

Conceptor Invest, som så dagens lys i fjor med 100 millioner i startkapital, har investert i forsikringsgiganten, og mer kan det bli.

- Vi vil nok øke eksponeringen ved en markedskorreksjon, sier vinneren av Børstempen 2017 til Finansavisen.

Vekslende på oppløpet

Åtte børsdager før året rundet av, var det rokkeringer mellom de fem som fulgte på plassene etter Nesheim. En stund lå forvalter Jarle Sjo i DNB Asset Management og analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken på andre og tredje plass. De anbefalte Schibsted og Yara. Men så slapp BW Offshore gledelige nyheter lille julaften. De kunngjorde at den første oljen strømmet inn i deres flytende produksjon- og lagringsplattform BW Catcher fra det britiske Premier Oils-feltet.

Forvalter Petter Tusvik i Alfred Berg satset på BW Offshore og kapret dermed sølvplassen med en avkastning på 29,24 prosent. Før de gode nyhetene kom, hadde aksjen bare kastet av seg 7 prosent.

- BW Catcher er det største prosjektet i selskapets historie. Vi håpet at oljen mest sannsynlig skulle komme i fjerde kvartal i fjor, og satset på at prosjektet var i rute, sier Tusvik til Finansavisen.

Jarle Sjo, forvalter i DNB Asset Management, ble nummer tre etter å ha satset på Schibsteds B-aksje. Med utbytte og kursvekst kastet aksjen av seg 20,36 prosent.

- Tredjeplass betyr at det var to som hadde bedre avkastning, så da kan man ikke være helt fornøyd. Men justert for risiko, så var det kanskje en grei plassering gitt at Schibsted har en beta på 0,8 og BW Offshore har en beta på 2,1, sier Sjo til avisen.

Børsdebutant floppet

I andre enden av listen finner man Nordnets investeringsdirektør Tom Hauglund. Han satset dristig på nykommeren Unified Messaging Systems som ble notert 6. januar i fjor. Inngangskursen var 1,49 kroner, men aksjen falt og bunnet ut på 0,92 kroner ved årsslutt. 38,26 prosent negativ avkastning ble resultatet for Hauglunds aksjefavoritt.

- Det var ikke noen genial anbefaling, sier han til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Minilager ble milliardbutikk
Stig Myrseth anbefaler seks aksjer
300.000 boligeiere har aldri opplevd rentehopp