Slik gikk det med «Star Wars-gutten» fra en av tidenes mest sette nettvideoer

Netthiten ble et mareritt. Nå snakker han ut for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2002 spilte den filminteresserte tenåringsgutten Ghyslain Raza inn en parodi på «Star Wars» i tv-studioet på skolen St. Joseph's, i kanadiske Quebec.

Mens ingen andre så på, slapp 14-åringen fantasien fri, og slo seg løs foran kamera som «Jedi»-kriger.

Ivrig svingte han seg rundt i piruetter med en golfballfanger, som spilte rollen som et lasersverd, i hendene.

Etterpå lagret han videoopptaket under eget navn i studioarkivet, uten noen planer om å vise den til andre.

Slik gikk det imidlertid ikke.

Ble mobbet ut av skolen Noen måneder senere kom noen av Razas klassekamerater over videoen - og bestemte seg for å legge den ut på nettet.

Det endret Razas liv dramatisk.

Videoen vokste seg raskt populær, og den sjenerte tenåringsgutten ble snart verdenskjent som «Star Wars-gutten». Siden videoen ble lagt ut i 2003, har den nå blitt sett av nesten én milliard mennesker.

Men Razas status som nettstjerne ble et mareritt for den unge gutten, som plutselig måtte forholde seg til ondsinnede rykter, mobbing og mediesirkus.

Venner snudde ryggen til ham, og han ble utsatt for mobbing både fra medelever og fra fremmede som hadde sett videoen på nettet. Etter hvert ble han tvunget til å bytte skole.

Vil hjelpe andre - Det var fælt og voldelig. Folk oppfordret meg til å begå selvmord, sier den nå 25 år gamle Ghyslian Raza når han for første gang snakker ut til journalisten Jonathan Trudel i magasinet L'actualité.

I ti år har han avslått hundrevis av mediehenvendelser i frykt for å hause opp episoden ytterligere. I dag er han nyutdannet jurist, og velger å snakke ut i håp om å hjelpe andre som utsettes for nettmobbing.

- Verden har endret seg på ti år, men fenomenet nettmobbing har vokst. Jeg vil vise andre mobbeofre at det går an å komme seg gjennom det.

- Du overlever. Du kommer deg gjennom det, og du er ikke ensom. Du har mennesker rundt deg som elsker deg. Det gjelder å overkomme skammen og fokusere på å få hjelp av foreldre, lærere eller venner, sier han til magasinet.

- En mørk periode Raza legger ikke skjul på at ungdomstida var tøff, men sier han i dag ikke har noen problemer med å snakke om det han ble utsatt for.

- Det var en veldig mørk periode i livet mitt. Uansett hvor hardt jeg prøvde å ignorere dem som ba meg om å begå selvmord, følte jeg meg likevel verdiløs. Jeg følte det som om livet mitt ikke var verdt å leve, sier han.

Raza forteller at skolesituasjonen hans endret seg dramatisk etter at videoen begynte å spre seg på nettet.

- I fellesrom stilte elever seg på bordene og skjelte meg ut. De ertet meg også for vekta mi, og kalte meg «Star Wars-gutten». Jeg kunne ikke gå noe sted uten at folk mobbet meg. Veldig snart ble det umulig for meg å være i klasserommet, sier han til L'actualité.

Fikk hjelp av advokat På nettet haglet stygge kommentarer fra flere av dem som hadde sett videoen.

- Jeg husker kommentarer som «Du er en skam for menneskeheten» og «Hvis jeg var deg, ville jeg tatt livet mitt».

- Å oppfordre noen til å begå selvmord er kriminelt. Men på nettet var det ingen grenser og null kontroll. Jeg skjønte raskt at jeg ikke kunne fortsette å lese alle kommentarene, forteller han til L'actualité.

Raza forteller at han skammet seg. Og at det tok tid før han fortalte foreldrene sine hva som skjedde. Da de fikk vite om det, forsøkte de å få hjelp fra skole og politi. Men ingen kunne gjøre noe.

Løsningen for familien ble en advokat, som hjalp dem med å håndtere media, mobberne og å finne en ny skole der Raza kunne fullføre studiene i fred for mobberne.

- Jeg ville ikke gjort noe annerledes. På grunn av det jeg har vært gjennom er jeg nå åpen for nye ting, og jeg lærte mye om meg selv. Jeg er et resultat av gode og vonde opplevelser.