ØNSKER SAMMENSLÅING:Hurtigbåt anløper Molde fra øyene i Moldefjorden, sett fra utsiktspunktet Varden. Moldenserne med naboer ønsker kommunesammenslåing.
Foto: Steinar Haugberg / Samfoto / NTB Scanpix
ØNSKER SAMMENSLÅING:Hurtigbåt anløper Molde fra øyene i Moldefjorden, sett fra utsiktspunktet Varden. Moldenserne med naboer ønsker kommunesammenslåing. Foto: Steinar Haugberg / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Slik gikk det under kommunereformens første «supermandag»: Moldenserne vil ha storkommune

Sprikende interesse for folkeavstemningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har som mål å få færre og større kommuner i Norge. Høsten 2014 ble alle landets kommuner invitert til å starte prosesser om å slå seg sammen med andre kommuner, og nå begynner det virkelig å bli alvor om hvordan det framtidige norgeskartet skal se ut.

Mandag var første «supermandagen» i kommunereformen. Hele 22 kommuner avholder i dag folkeavstemning om sammenslåing.

De foreløpige resultatene etter «supermandagen» viser lav valgdeltagelse i mange av kommunene. I Rælingen kommune i Akershus var det mellom 20 og 30 prosent av innbyggerne som fant veien til valgurnene. I Stord var det bare 2600 av de 14 400 stemmeberettigede (i overkant av 18 prosent) som avga stemme.

Slik gikk det, ifølge NTB:

Moldensere vil ha storkommune I Molde svarer 71 prosent ja til en ny storkommune bestående av Molde, Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund, Nesset og Rauma.

Moldenserne ønsker også at nettopp deres by blir kommunesenter, melder NRK.

I Averøy er man mest interessert i at kommunen fortsetter alene. 61 prosent satte dette alternativet høyest, opplyser

Stord ønsker sammenslåing Avstemningen i Fitjar viste at fire av fem fitjarbuer mener kommunen skal fortsette å være en egen, selvstendig kommune, skriver Fitjar-Posten.

I Stord ønsket på sin side hele 67 prosent av dem som avga sin stemme, at kommunen skal slås sammen med Fitjar.

Uenighet i Sogn og Fjordane I Vågsøy vil de fleste slå sammen kommunen til den nye og større Stad kommune, men ingen av naboene i Vanylven eller Selje ønsker å bli med på denne løsningen, melder NRK.

56 prosent av dem som møtte opp i Vågsøy, svarte ja til sammenslåing med Selje og Vanylven. Stad er ei halvøy i Selje helt nordvest i Sogn og Fjordane. 35 prosent av de oppmøtte svarte nei, mens 9 prosent stemte blankt.

Aure svarer tvert nei I Hemne i Sør-Trøndelag er det et klart flertall for sammenslåing med nabokommunen Aure, men naboene over fylkesgrensen i Møre og Romsdal svarer tvert nei.
 
På kommunesammenslåingens supermandag møtte bare 29,1 prosent opp for å avgi stemme i Hemne kommune, skriver Adresseavisen.

Selv om opptellingen i Aure ennå ikke var ferdig i 21-tiden, kunne ordfører Ingunn Oldervik Golmen meddele at valgdeltakelsen hadde vært høy og at innbyggerne her er uinteressert i Hemne. Flertallet ønsker isteden at kommunen skal bestå som egen kommune.

Tingvoll vil stå alene Flertallet i Tingvoll kommune på Nordmøre ønsker at kommunen skal bli stående alene. Over 70 prosent stemte for Tingvoll som egen kommune, mens 24,4 prosent stemte for en storkommune med Kristiansund, skriver Aura Avis.

I Kristiansund svarer på sin side hele 79 prosent at man er positive til å etablere en større kommune med Kristiansund som regionsenter, viser en innbyggerundersøkelse.

Her inngår kommunene Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Halsa og Aure. I Gjemnes er det dødt løp mellom Kristiansund og Molde.

I Halsa var valgdeltagelsen på 60.7 prosent, og folkets klare dom var kommunesammenslåing nordover med Aure, Hemne og Snillfjord. 783 av kommunens 1288 innbyggere deltok i folkeavstemningen.

Rælingen sier nei I Rælingen hadde innbyggerne valget mellom en sammenslåing med Skedsmo kommune, eventuelt med tillegg av nabokommunene Fet og Sørum, eller at kommunen fortsetter som egen kommune. Det var altså det siste alternativet de aller fleste gikk inn for. Valgdeltakelsen lå et sted mellom 20 og 30 prosent, forteller ordføreren

De siste tallene fra folkeavstemningen viser at 85 prosent av dem som hadde avgitt sin stemme, hadde svart nei til sammenslåing.

Time er positive Innbyggerne i både Hå og Klepp kommuner sier nei takk til en ny Jæren kommune. I Time er stemningen mer positiv. Bare i Time er det et flertall for sammenslåing til den nye Jæren kommune. 56,4 prosent hadde sent mandag kveld svart ja og 40,8 prosent nei.

Første av tre Det er den første av tre såkalte supermandager med flere antall avstemninger. Totalt skal det være minst 163 avstemninger fram mot sommeren, skriver Kommunal Rapport.

Innen 1. juli i år skal alle kommunene ha fattet vedtak om sammenslåing. Det betyr at det er en travel vår og sommer i vente.