Slik gikk sjefene i fella

En tidligere ansatt startet stormløpet mot de to topplederne i Finance Credit. Lørdag gikk styreformann Torgeir Stensrud (53) og daglig leder Trond G. Kristoffersen (46) i Økokrims felle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble de to finansmennene varetektsfengslet for to uker, siktet for brudd på regnskapsloven.

Den dramatiske opprullingen startet da en tidligere ansatt i Finance Credit så seg lei på løftebrudd fra ledelsen. Personen kontaktet finansbladet Kapital for å fortelle om selskapets metoder. Det skjedde flere måneder etter at personen sluttet i selskapet.

Den ansatte jobbet nært opptil Finance Credits klienter, og forteller til Dagbladet om forholdene i selskapet under løfte om anonymitet.

Skjulte problemene

- De hadde økonomiske problemer. Vi måtte berolige kundene på telefon, selv om vi visste om problemene. Jeg tror det var flere enn meg som syntes det var slitsomt, forteller den tidligere ansatte til Dagbladet.

Finance Credit lever av å kjøpe opp gjeld fra andre selskaper, og tar på seg ansvaret for å drive inn pengene fra skyldnerne.

Informasjonen personen ga til Kapital, resulterte i en rekke avsløringer om Finance Credits operasjoner.

Etter hvert fattet også bankene mistanke til virksomheten.

Alarmert av et misligholdt lån igangsatte bankene massiv gransking av regnskapene i Finance Credit. Funnene var dramatiske:

Flere hundre millioner kroner var som sunket i jorda - bankene og deres juridiske og økonomiske rådgivere var i sjokk.

Sjokket ble ikke mindre da også Finance Credits revisorselskap, KPMG, viste seg å være sterkt kritisk til regnskapsførselen.

Fryktet flukt

Viktigst for bankene var det at Stensrud og Kristoffersen ble varetektsfengslet. På hemmelige møter mellom bankene uttrykte flere representanter frykt for at bevis og penger kunne gå tapt dersom det ikke fant sted en hurtig fengsling. Økokrim fryktet også at de to hovedpersonene kunne rømme til utlandet.

Økokrims aksjon ble planlagt under stort tidspress, og lørdag lokket de Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen i fella:

De to eierne trodde de var invitert for å diskutere et misligholdt lån. Møtet, som ble avholdt hos det velrenommerte advokatfirmaet Selmer på Aker Brygge lørdag formiddag, var et påskudd slik at Økokrim kunne pågripe de to forretningsvennene.

Rett før klokka 10 lørdag møtte Stensrud og Kristoffersen opp i Støperigata 2 på Aker Brygge. De tok heisen opp i femte etasje og slapp raskt inn i advokatfirmaet Selmers lokaler.

Få minutter seinere ble de anholdt av Økokrim, siktet for brudd på regnskapsloven.

I en årrekke har advokatfirmaet Selmer vært Sparebank 1-gruppas nærmeste juridiske rådgiver. Om lag en halvtime ut i møtet ble Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen pågrepet av Økokrim.

Doble regnskap

Finance Credit skal ifølge Økokrim ha operert med to forskjellige regnskaper, ett som ble sendt til selskapets egen revisor, og ett som ble sendt til bankene. Den eksansatte forteller om en bedriftskultur der profitt skal ha gått på bekostning av service og redelighet.

- Det må jo være mulig å drive i bransjen uten å gå på akkord med grunnleggende moralske prinsipper, sier den tidligere ansatte.

Vedkommende sluttet i selskapet tidligere i år, etter en konflikt med en avdelingssjef, blant annet om selskapets metoder overfor kundene.

- Alt dreide seg om penger. Noen av våre kunder som hadde «vanskelige» krav, fikk ikke den oppfølgingen de trengte. Man satset heller på å drive inn de «enkleste» kravene.

- Internt bråk

Den tidligere ansatte forteller at det i en periode var internt bråk i salgsavdelingen, som førte til at rundt 20 selgere gikk fra Finance Credit.

Ifølge Kapital var vedvarende rot rundt lønnsutbetalingene en viktig årsak til bråket.

På et tidspunkt måtte de ansatte også undertegne nye kontrakter, der et annet selskap, og ikke Finance Credit, var oppgitt som arbeidsgiver.

- Jeg vet ikke hvorfor de gjorde det, men jeg syntes det var merkelig.

Den tidligere ansatte kjenner ikke til detaljer i pengestrømmen mellom de forskjellige selskapene i gruppa. Vedkommende kjente ikke de to siktede toppsjefene godt, men hadde et godt inntrykk av dem.

- Jeg fikk sjokk da jeg så beløpene som sto i avisene. De hadde alltid et glis om munnen når de var innom kontoret. Men jeg har vanskelig for å tro at de ikke har gjort noe galt.

Nektet utbetaling

Den tidligere ansatte hevder at firmaet ikke betalte det beløpet det skyldte i sluttoppgjør.

- Jeg skulle få tre måneders sluttoppgjør, men de nektet plutselig å betale det ut. De fortalte meg at de ikke hadde penger, og først flere måneder seinere ble det utbetalt. Det gjorde meg forbannet, fordi jeg visste hvor mye penger som lå i selskapet.

Den tidligere ansatte hevder at Finance Credit har gjort det vanskelig å få ny jobb.

- Det er viktig for alle ansatte å være lojal mot sin arbeidsgiver, men Finance Credit har brutt så mange løfter at jeg føler at jeg må fortelle hvordan de opererte.

Tidligere administrerende direktør i Finance Credit Petter Dalsklev var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

SA OPP JOBBEN: En tidligere ansatt i Finance Credit hevder at de måtte holde maska overfor kundene selv om de visste at selskapet hadde økonomiske problemer.
SIKTET: Trond G. Kristoffersen og Torgeir Stensrud