Slik gikk terroristen til verks

Først skjøt og drepte han soldaten Nathan Cirillo. Så gikk terroristen inn i landets parlamentsbygning og fortsatte skytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Gårsdagens terrorangrep i Ottawa, Canadas hovedstad, har ikke bare rystet byen, men hele landet, sier Canadas statsminister Stephen Harper til CNN.

Nå blir det antydet at drapet på soldaten som voktet et krigsmonument da han ble drept, virker som en ren henrettelse.

- Det var et kaldblodig drap, mens han sto på vakt, sier Harper ifølge CNN.

Hørte fire skudd Det var ifølge den kanadiske kringkasteren CBC klokka 09.52 lokal tid at første skuddene løsnet. To soldater voktet det nasjonale krigsmonumentet i Ottawa sentrum, da den ene ble skutt og drept.

Ifølge CBC skal vitner ha hørt i alt fire skudd.

Hadde møter i bygget Bare minutter senere, klokka 09.55 lokal tid, begynte skytingen i parlamentsbygningen. Kanadiske folkevalgte hadde partimøter i delen av bygget terroristen gikk inn i.

Utover dagen fikk politiet flere meldinger om skyteepisoder andre steder i Ottawa, blant annet i et kjøpesenter.

Politiet gikk senere ut og avkreftet dette, men på bakgrunn av meldingene oppfordret de befolkningen til å holde seg innendørs. De forseglet også byen.

 STOR AKSJON:  Alt tilgjengelig politmannskap ble satt inn i aksjonen under gårsdagens terrorangrep i Ottawa, Canada. Foto: Justin Tang/AP
STOR AKSJON: Alt tilgjengelig politmannskap ble satt inn i aksjonen under gårsdagens terrorangrep i Ottawa, Canada. Foto: Justin Tang/AP Vis mer

Klokka 12.30 lokal tid ble soldaten Nathan Cirillo bekreftet død.

Avblåste stor-aksjon I natt norsk tid opphørte forseglingen av Ottawa som ble satt i verk kort tid etter terrorangrepet. Politiet i hovedstaden sa befolkningen ikke lenge var i fare. Alt tilgjengelig politimannskap deltok i aksjonen.

Fabrizio Volpati jobber for et byggefirma som arbeidet inne på kjøpesenteret Rideau, som ligger like ved, og hvor politiet mistenkte at det også hadde foregått en skyteepisode.

- Vi som jobbet der, ble låst inne i butikkene, mens alle andre måtte forlate senteret. Vi var der inne i fire timer før vi endelig slapp ut, forteller Fabrizio Volpati til Dagbladet.

Det virker foreløpig som at terroristen, som selv ble skutt og drept under attentatet i parlamentsbygningen, handlet alene under angrepet.

Politiet har ennå ikke gått ut med mulige motiver for terrorhandlingen.

- En påminnelse Under en TV-sendt tale til det kanadiske folk fortalte statsminister Harper at man i ukene som kommer vil oppklare mer og mer om hva terroristens motiv var og om han hadde noen medhjelpere i forkant av angrepene, ifølge CNN.

- Men dette er en påminnelse om at Canada ikke er immun mot denne typen terroranslag som vi har sett i andre deler av verden.

Michael Zehaf-Bibeau ble identifisert som terroristen av kanadiske myndigheter i går. Han er tidligere dømt for narkotikaforbrytelser og var også i 2011 tiltalt for ran, ifølge CBC.