IKKE HELSEKOST:  Norskledet forskning blant voksne briter har også gitt amerikanere noe å tenke på. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX.
IKKE HELSEKOST: Norskledet forskning blant voksne briter har også gitt amerikanere noe å tenke på. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX.Vis mer

Slik gir du bort 12 år av livet

Norske forskere har fulgt 5 000 voksne: Røyk og tre øl om dagen er ingen ungdomskilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Hold deg fast hvis du er vanerøyker, drikker minst tre øl eller drinker om dagen, trimmer mindre enn to timer i uka og spiser frukt eller grønnsaker mindre enn tre ganger om dagen:
Da risikerer du å dø 12 år yngre enn folk som lever sunt.

Det er en av konklusjonene i et stort norskledet forskningsprosjekt, som har fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier i dag etter at resultatene ble publisert i går i det amerikanske forskningstidsskriftet Archives of Internal Medicine og plukket opp av nyhetsbyrået AP.

Her finner du sammendraget av hele helseprosjektet, som ikke akkurat roper hurra for daglige taxiturer til puben.
Fulgte i 20 årErnæringsfysiolog Elisabeth Kvaavik og professor Giske Ursin ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo har sammen med tre andre forskerne fulgt nær 5.000 voksne briter gjennom en 20 års periode.

Og den amerikanske helseforskeren June Stevens ved universitetet i North Carolina nikker gjenkjennende til resultatene fra Europa.

- Dette faller sammen med tidligere forskning på livsstil og levealder. Det betyr ikke at alle som har sunne vaner kommer til å leve lenger, men sjansen øker, sier hun til AP.

Forskerne har fulgt 4.886 briter, som i gjennomsnitt var 44 år gamle  i 1984.
Alle syndene314 av disse hadde alle fire «dødssyndene» : for mye røyk og alkohol - for lite trim og grønnsaker. 91 av dem - hele 29 prosent - døde i løpet av 20 års-perioden.
Og tendensen i dødsårsak er klar: det var i hovedsak hjertesykdom eller kreft med klar sammenheng til usunn livsstil.

387 av forsøkspersonene lå på den sunne siden av alle risikofaktorene. Bare 32 av dem døde i løpet av de 20 årene - om lag åtte prosent.

Elizabeth Kvaavik understreker overfor AP at grensene som hun og hennes medforskere sjekket ut, er mer moderate enn mange lands helseanbefalinger.

Personene i langtidsundersøkelsene ble spurt bare en gang om sitt forhold til tobakk, alkohol, mosjon og grønt.
- Slike vaner pleier å være ganske stabile i den voksne befolkningen, sier Kvaavik.