Slik gjemte han seg

Med hvitt skjegg og hemmelig identitet gjemte Karadzic seg for krigsforbryterjegerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette er det første bildet av Radovan Karadzic etter arrestasjonen. Bildet skal være tatt samme dag som han ble arrestert, og ble delt ut på pressekonferansen etter arrestasjonen.

Bildet viser en aldrende Karadzic uten den karakteristiske hårmanken, med tynt hvitt hår og langt skjegg.

Den ettersøkte krigsforbryteren skal ifølge sjefaktor Vladimir Vukcevic ha bodd og arbeidet åpent i Beograd under falskt navn.

- Han hadde falske papirer og brukte et falskt navn - Dragan Davic - da han ble pågrepet, sa Vukcevic og la til at han virket svært overbevisende med sin falske identitet.

Han viste også fram et bilde av Karadzic med hvitt hår, langt hvitt skjegg og briller.

Vukcevic sa også at Karadzic livnærte seg ved å arbeide med alternativ medisin i en privat klinikk, og at ingen visste hvem han egentlig var. Verken hans kolleger på jobben eller de som leide ham en leilighet visste, sa han.

- Han var svært overbevisende. Han gikk åpent rundt i byen, opptrådte på et offentlige steder, og ingen kjente ham igjen, sa han.

Lette etter Mladic

Slik gjemte han seg

Den serbiske ministeren med ansvar for forbindelser til FNs krigsforbryterdomstol i Haag, Rasim Ljajic, sa at Karadzic ble pågrepet som følge av spaning for å få tak i den andre mest ettersøkte, den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic.

- Alle ventet at vi skulle ta Mladic først. Men all informasjonen vi fikk ved å følge dem vi antok var Mladics hjelpere, førte til Karadzic, sa han.

Han sa at Karadzic ble arrestert på en buss mens han forflyttet seg fra ett sted til et annet i Beograd, og at han ikke var i ferd med å rømme da han ble tatt.

Han understreket at alle hensyn til sikkerhet, inkludert publikums sikkerhet, Karadzics sikkerhet og den nasjonale sikkerheten, var ivaretatt under pågripelsen.

Vukcevic ba om forståelse for at myndighetene ikke ville gi flere opplysninger på pressekonferansen enn de gjorde, fordi det kan ødelegge for arbeidet med å arrestere de to som fortsatt er på frifot, blant dem Mladic.

Utlevering

Vukcevic sa ikke når Karadzic skal utleveres til Haag-domstolen. Vukcevic sa at dommeren i saken allerede har besluttet at Karadzic skal utleveres til Haag, og at de neste tre dagene skal brukes til å se til at alt har gått lovlig for seg.

(Dagbladet.no/NTB)

HADDE ENDRET UTSEENDE: Radovan Karadzic. Foto: AFP PHOTO / STR
HADDE ENDRET UTSEENDE: Radovan Karadzic. Foto: AFP PHOTO / STR Vis mer
SKIFTET UTSEENDE: Slik så krigsforbryteren ut mens han levde i skjul.
FØR: Slik så Radovan Karadzic ut før han gikk i skjul.