Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik gjenåpnes verden etter coronaviruset

Stadig flere land letter på restriksjonene.

STARTET GJENÅPNINGEN: Italia startet mandag en gradvis gjenåpning av samfunnet. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
STARTET GJENÅPNINGEN: Italia startet mandag en gradvis gjenåpning av samfunnet. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Flere land gjør eller kunngjør i disse dager lettelser i restriksjonene som ble innført for å hindre spredning av coronaviruset.

Det er etterlengtet for mange, hvor flere påpeker at gjenåpningen ikke skjer fort nok. I delstaten Michigan i USA har man blant annet vært vitne til væpnede demonstrasjoner for å oppheve restriksjonene.

Samtidig advarte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i midten av april mot å lette på restriksjonene for tidlig, til tross for at noen sliter med de økonomiske følgene. Dette fordi det kan føre til en ny bølge dødsfall.

Han får støtte av USAs fremste smittevernekspert, Anthony Fauci.

Slik er restriksjonene rundt om i verden i dag.

Danmark: Barnehager og barneskolen (0.-5. klasse) gjenåpnet 15. april. Klasserommene åpnes for eldre elever på høyere trinn 10. mai.

Øvrige tiltak, som gruppebegrensning på ti personer, stenging av barer, restauranter, kafeer og frisører, videreføres til 10. mai.

SMITTEVERNSTILTAK: I Danmark gjenåpnet barnehager og småskolen 15. april. Uka etter ble det også lov for tatoveringsstudioer å åpne dørene, forutsatt at de følger smittevernstiltakene. Her fra studioet «Death or Glory» i København. Foto: AFP/ NTB Scanpix
SMITTEVERNSTILTAK: I Danmark gjenåpnet barnehager og småskolen 15. april. Uka etter ble det også lov for tatoveringsstudioer å åpne dørene, forutsatt at de følger smittevernstiltakene. Her fra studioet «Death or Glory» i København. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Finland: Foretok en forsiktig åpning av barneskolene for de laveste trinnene allerede i mars.

15. april ble de strenge restriksjonene med avstenging av hovedstadsområdet opphevet. Øvrige skoler åpner 13. mai, og serveringssteder holdes stengt til 31. mai.

Island: Mandag åpner videregående skoler, universiteter, høyskoler og frisører. Grensen for forsamlinger heves samtidig fra 20 til 50 personer. Restriksjonene som er innført for andre virksomheter og sportsanlegg, vil også gradvis bli opphevet.

STARTET GJENÅPNING: Mandag markerte starten på en gradvis gjenåpning i Italia. Foto: Reuters
STARTET GJENÅPNING: Mandag markerte starten på en gradvis gjenåpning i Italia. Foto: Reuters Vis mer

Island er blant landene som ikke har stengt barnehager og barne- og ungdomsskolene.

Italia: Mandag åpner parkene. Italienerne får igjen forlate sine boliger uten spesielt grunn, og folk vil igjen kunne besøke sin familie. Mange bedrifter i industrien og byggebransjen, samt skjønnhetssalonger og frisører får lov til at åpne igjen, og det samme gjør restaurantene – men bare for takeaway.

Alle større butikker samt museer og biblioteker åpner 18. mai og skolene forblir stengt fram til september.

VENECIA: Mandag var det mange folk å se på Markusplassen i Venezia. Italia har hatt lengst lockdown i Europa. Foto: Reuters
VENECIA: Mandag var det mange folk å se på Markusplassen i Venezia. Italia har hatt lengst lockdown i Europa. Foto: Reuters Vis mer

Storbritannia: Den tilnærmet totale nedstengningen av landet skal videreføres inntil man ser en utflating av kurven for smitte og dødsfall.

Frankrike: Det råder et tilnærmet portforbud i landet fram til 11. mai. Da kan butikker og markeder åpne igjen, men restauranter og barer må fortsatt holde stengt.

Skolene gjenåpnes gradvis, først barnehager og de laveste klassetrinnene.

BELGIA: 18 april startet Belgia med en gradvis gjenåpning. Da ble enkelte butikker som ikke har vært ansett som «strengt nødvendige» gjenåpnet for første gang på fem uker. Her fra Brussel. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BELGIA: 18 april startet Belgia med en gradvis gjenåpning. Da ble enkelte butikker som ikke har vært ansett som «strengt nødvendige» gjenåpnet for første gang på fem uker. Her fra Brussel. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Det vil ikke være lov med ansamlinger på flere enn ti personer, det gjelder både privat og offentlig. Munnbind vil være påbudt flere steder, blant annet på all kollektivtransport.

Større sportsarrangementer vil være forbudt til 15. juli.

Tyskland: Butikker har begynt en gradvis gjenåpning og utvalgte skoler åpner mandag.

Det samme gjør religiøse forsamlingshus, museer, minnesteder og zoologiske hager. Kultursentre, barer, restauranter, og sportsstadioner forblir lukket.

Større forsamlinger er fortsatt forbudt, foreløpig fram til 31. august.

Spania: Fra lørdag har spanjolene hatt lov til at gå turer eller trimme ute. Fra mandag har enkelte små forretninger – deriblant frisører – lov til å ta imot kunder som har bestilt time.

Barer og restauranter åpner for takeaway.

Landet skal etter planen gjenåpnes over fire faser som vil vare fram til slutten av juni.

USA: Det er opp til hver enkelt delstat å treffe nødvendige smitteverntiltak.

Fabrikker, butikker og andre virksomheter over hele landet er stengt for å hindre smittespredning.

Nedstengningen har blitt politisk betent og det har vært demonstrasjoner med krav om gjenåpning flere steder. I flere delstater har republikanske guvernører begynt å fjerne restriksjonene.

Kina: Sentrale myndigheter har begynt å lette på reiserestriksjonene og gjenåpne skoler.

I byen Wuhan i Hubei-provinsen, der coronautbruddet trolig hadde sitt opphav, ble mange av de strenge restriksjonene opphevet i starten av april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!