Slik gjør de narr av eget overforbruk

Den amerikanske kongressens kontrollkomité raser mot pengebruken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs dårlige økonomi har vært den viktigste ingrediensen i det politiske ordskiftet «over there» helt siden økonomikrisa slo til for fullt i 2008.

Særlig republikanerne, anført av Tea Party-bevegelsen, har tatt til orde for massive kutt i forbruket.

Og nå har republikanerne som styrer kontrollkomiteen i Kongressen gått til frontalangrep på overforbruket i General Service Administration (GSA), som er en slags eiendomsmegler for de offentlige etatene i USA, ifølge CNN.

Det er særlig videoen du kan se over som skaper sterke reaksjoner blant amerikanske skattebetalere. Videoen, som stammer fra GSAs konferanse i Las Vegas, gir et innblikk i hvordan GSA-ansatte ser på kritikken av eget forbruk.

Deltakerne på konferansen, som kostet etaten 820.000 dollar (4,7 millioner kroner), ser ikke ut til å ta kritikken til seg. I stedet gjør de narr av eget overforbruk i en musikkvideo.

- Blir aldri granska Blant linjene som blir framført i musikkvideoen, som er en parodi på låta «I wanna be a billionaire», er disse:

- Jeg blir aldri granska av myndighetene, for jeg er PBS-ansatt (en del av GSA).

- Jeg kan kjøpe alt kontoret ditt ikke har råd til.

På slutten av videoen ser man at deltakeren vant konkurransen på konferansen, og ble belønnet med en rekke elektroniske artikler og gavekort. På scena fortsatte spøken, blant annet med uttalelser om at de nå vel måtte svare forsvare forbruket sitt.

Og det er nettopp det GSA må gjøre. Rapporten fra Kongressens kontrollkomité dokumenterer massivt overforbruk, noe som så langt har ført til at toppsjefen i GSA har måttet ta hatten sin å gå.

Brukte 2,9 millioner på gaver Blant funnene som har fått alarmklokkene til å ringe i Kongressen, er GSAs såkalte «Hat's off Store»-program. Det har brukt nesten 500.000 dollar på å kjøpe iPoder, GPS-er og andre gaver til sine ansatte. Offentlige etater i USA har ikke lov til å gi sine ansatte gaver som koster mer enn 99 dollar, men dette har altså GSA overskredet gjentatte ganger, ifølge CNN.

I tillegg ble ikke gavene bokført på normalt vis, mens Kongressen også stiller spørsmålstegn ved behovet for å dele ut gavene i første omgang.

- Mer og mer informasjon kommer ut om den totale mangelen på troverdighet og de forferdelige forbruksvanene i GSA, sier Jeff Denham, som leder underkomiteen for økonomisk utvikling i Kongressen.

Republikanerne i Kongressen anklager også Obama-admistrasjonen for å ha sittet på funnene i elleve måneder uten å gjøre noe med det. Dette avvises av Det hvite hus.