Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik gjør du det beste båtkjøpet

Skal du selge båten din, kan det være lurt å vente til våren. For kjøperen er det høsten og vinteren som er de beste månedene. Her er de beste kjøpetipsene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom ikke båten har en fersk tilstandsrapport fra en godkjent besiktigelsesmann, bør du sørge for følgende før du kjøper bruktbåt.

Skrog: Båten må alltid opp på land. Sjekk om du ser skader på skroget. Se også etter osmose (plastpest). Dette «vannbobler» i plasten. Dette finnes på fem prosent av bruktplastbåtene som selges og krever omfattende reperasjon.

I så fall bør båten sandblåses, stå minst en måned TØRT på land og nytt plastbelegg må bygges opp. Dette bør gjøres av fagfolk.

Propell: Sjekk tæring på propell, og undersøk bunnventilen. Sjekk også pakninger rundt vinduer. Her er det mange som slurver.

Trebåt:

Kjøper du trebåt, bør du sjekke at treverket ser bra ut og at metallklinkene ikke er slipt så mange ganger at hodene nesten er borte. For trebåter er det viktig at du får se båten etter at den har ligget noen timer i sjøen for å undersøke eventuelle lekkasjer.

Skader på plastskrog oppdages lettest fra innsiden av båten.

Motor:

Forlang kald motor når dere starter for første gang. Å undersøke en båtmotor på egen hånd er vanskelig. Ta med deg en fagmann fra motorens merkeverksted. Kanskje koster det noen kroner, men det kan redde deg fra store tap. Få tilstandsrapport.

Utenbordsmotorer og innenbords dieselmotor med fast aksel er det minst problemer med. Innenbords bensinmotor er ikke for de minst fingernemme.

Service: Følg servicerutiner på båten - hvert eneste år. Det gir masse båtglede.

La eventuelt fagfolk sjekke båtens eklektriske anlegg.

Lukt av mugg og innestengt kabinlukt er et dårlig tegn. Kanskje bør du finne en annen båt?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media