Slik gjør du det lovlig:

Hvordan bestiller jeg en håndverker fra utlandet? Er det bare å ringe for å få et tilbud? Å nei da. Så enkelt er det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Du kan selv ringe til firmaer i de nye EU-landene og be om et tilbud. Noen steder vil det nok også komme tilbud av seg selv. Men mange advarer mot å tro at det er så enkelt.

Blir du selv arbeidsgiver, får du langt mer omfattende forpliktelser til å sjekke at den som utfører jobben har papirene sine i orden.

Håndverkertjenester koster mye. Av og til er de også for dårlig utført.

Rettighetene dine er best sikret når arbeidet utføres etter skriftlig avtale og det ikke betales svart. Er du misfornøyd med en håndverkertjeneste og ønsker å klage? Prøv Forbrukerrådets klageveileder på forbrukerportalen.no.

Be om kvalitetsgodkjenning, bruk standardkontrakter fra Forbrukerrådet. De har utarbeidet to ulike kontrakter, tilpasset arbeidets størrelse. Disse finner du også på forbrukerportalen.no.

Hvis de som utfører jobben er engasjert som et firma i et EØS-land, kan vi få polske priser på håndverkere.

I Polen er lønnene til håndverkere om lag en femtedel av lønningene i Norge. Der kan timelønna være nede i 30 kroner timen for mekanikere. Derfor frykter blant annet LO og flere norske håndverkere sosial dumping.

Leier du inn en person, har du ikke noe forsikringsmessig ansvar for den personen.

Hovedregelen er at arbeidstakeren har fullt ansvar for egen sikkerhet.

Utenlandske håndverkere er bundet av håndverkertjenesteloven, som fastsetter klare krav til utførelsen av arbeidet og hvordan oppgjøret skal skje.

Kommer du i kontakt med et utenlandsk firma, skal du ta kontakt med Sentralskattekontoret for utenlandssaker i Sandnes (51 96 96 00) for å sjekke om firmaet har registrert seg i Norge. I så fall skal de betale både arbeidsgiveravgift, skatt og trygd i Norge. Foretaket skal ha fylt ut en egen registreringsblankett.

Det vil lønne seg å leie inn utenlandske håndverkere gjennom firmaer framfor direkte kontakt med enkeltarbeidere.

Da slipper du mye papirarbeid, som for eksempel å søke om arbeidstillatelse og innbetaling av arbeidsgiveravgift.

Kommer enkeltstående håndverkere på døra, må du ringe det lokale likningskontoret og sjekke om personen er registrert som næringsdrivende i Norge.

Kilder: Skatteetaten, UDI, Gjensidige, Forbrukerrådet.

Den første store gruppa med polske arbeidere kommer til Oslo for å jobbe div. steder i landet. Stanislav Kawenski har fått for stor bukse, Krystof Gonzarz og Gierek Zbigniew følger smilende med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer