Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik gjør du kuppet

SKIEN (Dagbladet):- Vær smart når du pruter på nybilkjøpet, si at det er denne bilen du vil ha, men at du ikke vil betale så mye som selgeren sier, råder Christian Vennerød, ansvarlig redaktør i bladet Dine Penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vennerød understreker at det ikke finnes noen tradisjon for pruting her til lands. Og i motsetning til i de fleste land sørover i Europa er prisene satt på et nivå hvor prutningsmonn ikke er lagt inn i nevneverdig grad. Likevel skader det ikke å prøve, og gjør du det med fornuft kan du spare betydelige beløp. - Nordmenn har en mental sperre mot å prute. Det er galt ikke å prute, men du bør ha en god grunn for prutingen for at det skal bli en konstruktiv tone mellom deg og selger. Kall prutingen for forhandling, det er nemlig det det er. Mye penger På bilkjøpet blir det svært fort penger av prutingen. Klarer du 2 prosent på en bil til 200 000 kroner, har du straks spart 4000 kroner. Som en tommelfingerregel mener Vennerød du kan få ti prosent pruteavslag om du kjøper uten innbyttebil. Likevel er det flere ting du skal være klar over. De to viktigste faktorene Vennerød nevner er tid og fornuft. Du bør ta deg tid når du forhandler med selgeren. Skal du prute, bør du tenke nøye gjennom hva slags argumenter du skal møte selgeren med. - Sier du at du ikke har mer penger enn så og så mye, kan selgeren lett parere med tilbud om gunstig lån. Noen tror de kan si stygge ting om bilen de skal kjøpe og mene at det skal gi avslag. Slikt skaper bare dårlige forhold rundt kjøpet. Si heller at du tenker på ett eller to andre bilmerker, men at du heller vil ha akkurat denne bilen. Sære biler «Sære biler» mener Vennerød det er lettere å prute på enn standardbilene. Det er fordi fortjenesten er skåret ned på de bilene folk flest kjøper, rett og slett fordi butikken forventer å selge mange. Derimot kan det være betydelig mer å hente på litt mer spesielle biler, som for eksempel en cabriolet eller en bil med spesialutstyr . - Går du inn i en butikk og sier at du vil ha akkurat den bilen som står i forretningen og ingen andre, tror jeg for eksempel det kan være lettere å få en god handel. Særlig hvis forhandleren har hatt bilen i lokalet en stund. Sannsynligvis vil forretningen heller bli kvitt biler som allerede er i butikken enn biler man må bestille fra importør eller fabrikk.