Slik gjør du, Sonja

- Fasan er en flott fugl og en nydelig råvare til å lage mat av. Det har alltid vært noe edelt over fuglen, sier gourmet Kaj Osmo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fasan har blitt sett på som en eksklusiv råvare, og den har ikke vært langt framme i folks bevissthet. Men fasanen har fått mye blest på grunn av denne kongesaken, sier Kaj Osmo ved Gastronomisk Institutt. Kokken disker på kort tid opp rett fra en kokebok som instituttet selv har gitt ut. Med sopp, stekte poteter, savoykål og fløtesaus med ingefær får du et måltid for konger!

Fløtekokt fasanbryst:

2 fasaner à ca 800 g

2 ss olivenolje

1 gulrot

1 skive sellerirot

1 liten løk

1 l vann

2 dl kremfløte

4 svartpepperkorn

1/2 ts salt

500 g savoykål

40 g smør

2 dl vann

salt

100 g bacon

1 ss olivenolje

1/2 hvitløkfedd

1/4 revet frisk ingefær

limesaft

salt

nykvernet pepper

Gjør slik:

Skjær ut brystfiletene fra skroget. Brun skrog og lår lett i olivenolje i en panne og flytt stykkene over i en kjele. Del de rensede grønnsakene grovt og brun dem lett i oljen. Legg dem i kjelen sammen med beina. Hell på kaldt vann. Kok forsiktig opp og skum godt. Ha i hel pepper og salt. Småkok på svak varme i ca 30 minutter, skum av og til. Sil kraften gjennom klede og kok den inn til halv mengde. Spe med fløten og kok opp.

Brun brystene lett og legg dem i kjelen med fløten. La dem trekke forsiktig i ca ti minutter. Pass på at sausen ikke koker. Ta opp kjøttet og hold det varmt. Kjøttet bør hvile i ti minutter før det skjæres opp.

Del kålen i to og fjern roten. Skjær kålen i fine strimler og kok dem i smør, vann og salt i en kjele i ca 20 minutter eller til vannet er fordampet. Skjær bacon i små terninger og brun dem lett i olivenolje. Hell av stekefettet. Vend baconterningene forsiktig i kålen. Smak til med nykvernet pepper og eventuelt salt.

Kok inn sausen til det er igjen ca 3 1/2 dl. Riv ingefæren fint, og surr finhakket hvitløk lett i 1 ss smør. Tilsett dette i sausen. Smak til med salt, nykvernet pepper og noen dråper limesaft. Sil sausen.

Skjær fasanbrystene i fine skiver og anrett dem på tallerken.

Vin til maten:

Volnay eller Chambolle Musigny fra Bourgogne, en elegant Bordeaux eller en godt utviklet Rioja uten for mye fatkarakter.

(Oppskriften er hentet fra boka «Mat og vin», utgitt av Gastronomisk Institutt)