GRILLMMMMMAT: Bruk lav varme og mat med mindre fett, er noen av rådene fra Mattilsynet for å unngå skadelig stoffer i grillmaten. Bildet er fra Uruguay og et grillerekordforsøk i 2008. Foto: REUTERS/Jorge Adorno/SCANPIX
GRILLMMMMMAT: Bruk lav varme og mat med mindre fett, er noen av rådene fra Mattilsynet for å unngå skadelig stoffer i grillmaten. Bildet er fra Uruguay og et grillerekordforsøk i 2008. Foto: REUTERS/Jorge Adorno/SCANPIXVis mer

Slik griller du trygt

Les Mattilsynets råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mattilsynet gir følgende råd for å begrense dannelsen av skadelige stoffer under grilling:

•Unngå å la flammer komme i direkte kontakt med maten. Grillingen bør først starte når kullet er glødende og grått på utsiden.

•Unngå at fett fra grillmat drypper ned i grillen. Dette forårsaker røyk som tilfører maten PAH. Bruk stekebrett eller folie som hindrer fett i å dryppe ned.

•Grill mindre fettrik mat.

•Grill ved lavere temperatur over lengre tid.

•Sørg for rene lavasteiner i gassgrillen

•Plasser maten lenger vekk fra grillkull/grillelement.

•Indirekte grilling er lurt. Grill kort tid over varmekilden, flytt maten til et sted på grillen uten kull, og legg på lokk.

•Vend maten flere ganger under steking/grilling.

•Grill større kjøttstykker slik at overflaten blir mindre i forhold til volum.

•Mariner kjøtt på forhånd eller forkok i mikrobølgeovn.

•Sørg for god lufttilførsel under grillingen.

•Unngå å bruke oppsamlet stekesjy til saus.


(NTB)


KJØTTBONANZA: 1252 personer grillet 12 000 kilo kjøtt på én grill under rekordforsøket i Uruguay i 2008. Om de fulgte Mattilsynets råd om marinering eller forkoking er ikke umiddelbart kjent.  Foto: REUTERS/Andres Stapff/SCANPIX
KJØTTBONANZA: 1252 personer grillet 12 000 kilo kjøtt på én grill under rekordforsøket i Uruguay i 2008. Om de fulgte Mattilsynets råd om marinering eller forkoking er ikke umiddelbart kjent. Foto: REUTERS/Andres Stapff/SCANPIX Vis mer