Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

#Metoo i norsk politikk

Slik griller Erna statsrådene

Overgrep mot mindreårige, økonomisk rot og domfellelser er temaer i samtalen før en statsråd tiltrer.

BEKLAGET: Etter å ha presentert sin nye trepartiregjering onsdag ettermiddag ble statsminister Erna Solberg utsatt for en storm av spørsmål om sin håndtering av de alvorlige varslene mot avgåtte Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Hun beklaget at Unge Høyre og Høyre har sviktet ved å ikke ta varslene på alvor tidlig nok. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKLAGET: Etter å ha presentert sin nye trepartiregjering onsdag ettermiddag ble statsminister Erna Solberg utsatt for en storm av spørsmål om sin håndtering av de alvorlige varslene mot avgåtte Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Hun beklaget at Unge Høyre og Høyre har sviktet ved å ikke ta varslene på alvor tidlig nok. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere skal inn i regjeringsapparatet, må de gjennom en bakgrunnssjekk der det blir stilt en rekke personlige og kritiske spørsmål.

Dette er temaene politikerne må svare ærlig om:

  • Habilitet
  • Forholdet til rusmidler og annet som kan påvirke dømmekraften
  • Domfellelser
  • Kjøp av ulovlige tjenester
  • Ektefellers næringsinteresser
  • «Andre personlige forhold», herunder «Me too-spørsmål», som om vedkommende har hatt seksuell omgang med mindreårige og annet som er uforenlig med å sitte i regjering
  • Økonomisk situasjon eller annet som gjør at man kan bli utsatt for press.

Det vanlige er, ifølge en regjeringskilde, at statsministeren selv har samtaler med sine statsråder, mens partilederne har samtaler med sine statssekretærer og politiske rådgivere.

- Det handler om tillit. Man kan ha gjort noe galt og likevel komme inn i regjeringen, men alle lik må ut av skapet, sier en kilde til Dagbladet.

Stilte spørsmål om Metoo

Under dagens pressekonferanse, som handlet vel så mye om Solbergs håndtering av varselsaker om seksuell trakassering i Høyre som om regjeringsendringer, fortalte statsminister Erna Solberg at bakgrunnssjekken har vært ekstra nøye denne gangen.

- Jeg mener vi har gjort en god sjekkejobb tidligere når det gjelder alt som kan være vanskelig for en statsråd eller for regjeringen. På bakgrunn av det kan vi ta vurderingen på om vedkommende kan være statsråd eller statssekretær. I denne runden er det også blitt stilt spørsmål knyttet til Metoo, sa Solberg.

- Bygger på tillit

Solberg forteller til Dagbladet at hun og de potensielle statsrådene går gjennom om det er forhold, små eller store saker, som kan bli en belastning for vedkommende og for regjeringen.

- Dette er et tillitsbasert system. Hvis det dukker opp noe senere du ikke har fortalt om i denne samtalen, betyr det at du ikke har vært ærlig og oppriktig, og da er det sånn at du ikke har tillit lenger, sier Solberg til Dagbladet.

Hun sier at det ikke er noen som har falt ut i sjekkerunden denne gangen, men at det har skjedd tidligere at kandidater til å bli statssekretær har blitt uaktuelle på grunn av forhold de ikke har ønsket å få fokus på eller som ikke ville vært forenlig med å være statssekretær.

- Skulle bare mangle

Åse Michaelsen (Frp) er splitter ny eldre- og folkehelseminister og var følgelig en av dem som ble grundig sjekket om fortida si.

- Hva fikk du spørsmål om?

- Jeg vil ikke gå i detalj på hva jeg ble spurt om, men man skal være åpen og ærlig, og har man noe skitt på vingene eller spøkelser i skapet, så skulle det bare mangle at man er tydelig på det, sier Åse Michaelsen.

Mannefall

Metoo-kampanjen, som startet i Hollywood, har denne vinteren truffet norsk politikk med full tyngde. Det startet med varsler mot Trond Giske (Ap), som nå er strippet for verv som nestleder, medlem av sentralstyret og finanspolitisk talsperson.

Sist onsdag gikk Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise av som leder i Unge Høyre. Totalt er det kommet inn ti varsler mot ham og fem varsler mot andre i Unge Høyre og Høyre. I Senterpartiet har fylkesordføreren i Hedmark trukket seg etter hendelser med «upassende oppførsel»Sakene er fortsatt til behandling i partiene. I kjølvannet av sakene er kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande blitt utsatt for ryktespredning om overgrep, noe hun har tilbakevist på det sterkeste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!