Slik håper de rekonstruksjonen kan hjelpe Jemtland

Bare Svein Jemtland vet akkurat hva som skjedde på trappa utenfor parets bolig romjula 2017. I dag skal video spilles av i retten.

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: I retten vises tiltaltes rekonstruksjon av hendelsesforløpet da Janne Jemtland ble skutt i sitt hjem. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

HAMAR (Dagbladet): 3. mai i år, over ett år og fem måneder etter at det dødelige pistolskuddet falt på Jemtland-eiendommen i Brumunddal, var drapstiltalte Svein Jemtland (48) tilbake på åstedet.

Forklaringen hans ble regelrett sablet ned i tingretten, som mente det var svært lite sannsynlig at skuddet kan ha gått av ved et uhell.

Det baserte seg blant annet på vitnemål fra våpentekniske eksperter hos Kripos, som demonstrerte hvor vanskelig det vil være at våpenet går av ved et uhell.

Sentralt spørsmål

Det er også kjent at Jemtland renset pistolen før han dumpet den i skogen i området Vangsåsen mellom Hamar og Brumunddal. Politiet fant pistolen etter at han selv hadde pekt ut stedet, men det var ingen fingeravtrykk på den.

Jemtland har så langt fått lite gehør i det mest sentrale spørsmålet i saken, om skuddet gikk av vet et uhell eller ikke.

Også i løpet av den første dagen av forhandlingene i lagmannsretten i går, forsøkte han å forklare hendelsesforløpet. Han selv og hans forsvarere mener imidlertid rekonstruksjonen fra åstedet, som vil bli vist i retten i dag, gir et tydeligere bilde.

- Rekonstruksjonen er en gjennomgang av sakens faktum illustrert av vår klient. Vi ba om å få den gjennomført og den ble gjennomført på en god måte. Vi mener den kan billedgjøre hans forklaring på en god måte, sier forsvarer Christian Flemmen Johansen til Dagbladet.

SE TV: Drapstiltalte Svein Jemtland ble dømt til 18 års fengsel i Hedmarken tingrett i desember i fjor. I dag startet ankesaken mot ham. Reporter: Trym Mogen / Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- En vanskelig oppgave

- Hvorfor kan det ha betydning?

FORSVARER: Christian Flemmen Johansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: Christian Flemmen Johansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi mener det er helt sentralt. Når man sitter i en rettssal og skal forklare et detaljert og komplisert faktum, så er det i utgangspunktet en vanskelig oppgave. Når man kan få muligheten til å møte opp, filme hendelsene og bringe det til domstolen og vise dommerne hvordan det faktisk skjedde, mener vi det er klart hensiktsmessig, sier Flemmen Johansen fra Advokatfirmaet Elden.

Aktor, statsadvokat Iris Storås, er foreløpig taus om rekonstruksjonen.

- Den skal vi få avspilt i morgen. Da skal retten få se den, og vi kommer tilbake til den, sier Storås til Dagbladet.

- Respektløs

Det ble tidvis opphetet under aktorens utspørring av den tidligere fremmedlegionæren i Eidsivating lagmannsrett i dag. Mens han tidligere på dagen både brast ut i gråt da han forklarte om da han dumpet liket av kona, avbrøt han Storås med strofen «kan jeg få snakke nå».

- Nå synes jeg du er respektløs mot meg, sa Jemtland til statsadvokaten og viste tydelig følelser under deler av sin forklaring.

- Det samme følelsesregisteret var der i tingretten, men det var kanskje ikke så tydelig. Det er en sak som beveger ham, og da syns det, sier forsvarer Flemmen Johansen.

AKTOR: Statsadvokat Iris Storås. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Iris Storås. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hun konfronterte ham blant annet med de innledende avhørene. Jemtland ble først avhørt seint på kvelden 12. januar, dagen han ble pågrepet og siktet for drap.

I retten har han blant annet erkjent at Janne Jemtland skal ha sagt «slipp meg, slipp meg», slik også sønnen deres på da 13 år, har forklart.

Endret forklaring

- Det var ikke noe om at du prøvde å avvæpne henne eller at hun truet med å skyte deg i balla? Du var da siktet for drap på din kone?

- Det var vanskelig for med å snakke negativt om kona mi. I mitt hodet ville jeg ikke si noe som kunne skade Janne. Jeg føler jo - jeg vet ikke helt hva jeg føler - hele saken er jo uvirkelig. Det første de ber meg om, nesten, er at jeg skal snakke stygt om kona mi. Jeg bar ikke interessert i det, sa han i retten.

Han sa videre at det var et stort sjokk.

- At jeg ikke ringte politiet og deretter dumpet henne i elva, kommer jeg aldri til å tilgi meg selv. Jeg prøver å gi dere et bilde av hvordan vi tenker.

- Glad for å være her

Det var først i avhør 14. januar at han fortalte at han trodde Janne Jemtland hadde truet med å skyte ham.

Aktors utspørring av Jemtland fortsetter fra tirsdag morgen. Deretter skal forsvarerne spørre ham ut. Ifølge forsvarer Flemmen Johansen gleder han seg til å forklare seg videre.

- Han er veldig glad for å være her. Han er sterkt uenig i tingrettens dom og ser nå fram til å forklare seg grundig.