Slik har du aldri før sett månelandinga

NASA pusser opp de historiske filmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For nøyaktig 40 år siden, i forgårs, tok en Saturn V-rakett av med tre personer om bord, og satte kursen mot et definerende vendepunkt i menneskets historie.

Fire dager senere landet Apollo 11 på månen. Med de berømte ordene «Houston, Tranquillity Base here. The Eagle has landed» ble det klart at vi nå var en romfarende art som utforsket andre verdener.

Pusser opp månen
I anledning jubileet har NASA begynt å pusse opp de gamle, kornete, mørke og uklare videoene av de historiske øyeblikkene; da Neil Alden Armstrong tok Det Første Skrittet på en annen jord og plantet flagget sammen med astronautkollega Buzz Aldrin, for å nevne noe.

Den digitale skanningen og vaskingen av arkivopptakene sluttføres i september, men allerede nå har NASA sluppet noen smakebiter av det delvis ferdige resultatet. Kvaliteten er forbedret og viser detaljer man ikke kunne se før.

PRATET FØRST: Buzz Aldrin fotografert av Neil Armstrong på måneoverflaten. Det var Aldrin som ytret de første, om enn upoetiske og ukjente, ordene fra overflaten: «Contact light! Okay, engine stop. ACA - out of detent,» sa han. Foto: Neil Armstrong/NASA
PRATET FØRST: Buzz Aldrin fotografert av Neil Armstrong på måneoverflaten. Det var Aldrin som ytret de første, om enn upoetiske og ukjente, ordene fra overflaten: «Contact light! Okay, engine stop. ACA - out of detent,» sa han. Foto: Neil Armstrong/NASA Vis mer

• Her kan du laste ned alle klippene.

Prosjektet, som koster 230 000 dollar, tar utgangspunkt i fire kilder som har ligget lagret omkring i verden: Nyhetssendinga til CBS, Nasjonalarkivet, et opptak fra Australia og en video av en tv-skjerm. Ved hjelp av disse restaurerer de opptakene.

NASA slettet opptak
Disse snuttene er imidlertid ikke nye, og mye er tapt... For alltid.

MÅNEMENN:: Dette bildet, tatt 1. mai 1969, viser mannskapet om bord Apollo 11; de første til å erobre en annen verden. Fra venstre: Neil Armstrong (som tok det første skrittet), Michael Collins (som måtte bli igjen i Command Module. Han fikk aldri satt fot på overflaten) og Buzz Aldrin (som ble den første til å tisse på månen). Foto: REUTERS/NASA
MÅNEMENN:: Dette bildet, tatt 1. mai 1969, viser mannskapet om bord Apollo 11; de første til å erobre en annen verden. Fra venstre: Neil Armstrong (som tok det første skrittet), Michael Collins (som måtte bli igjen i Command Module. Han fikk aldri satt fot på overflaten) og Buzz Aldrin (som ble den første til å tisse på månen). Foto: REUTERS/NASA Vis mer

Etter en intens jakt så innrømmet NASA denne uka at de sannsynligvis har slettet 45 usette videoopptak. Årsak: De manglet bånd på 70- og 80-tallet og brukte 200 000 teiper på nytt - også Apollo 11-filmene.

På mandag klokka 04.56, norsk tid, så er det 40 år siden Neil Armstrong gikk på månen med minst 600 millioner tilskuere, i det som var en de første store globale mediebegivenhetene.

Mindre blir det åpenbart ikke når begivenheten nå skal feires.

HER STARTET DET: President John F. Kennedys legendariske tale på Rice University 12. september 1962. - Vi velger å gå til månen. Vi velger å gå til månen... Vi velger å gå til månen innen dette tiåret og gjøre de andre tingene. Ikke fordi det er enkelt, men fordi det er vanskelig, sa Kennedy. Sju år senere nådde USA målet.
HER STARTET DET: President John F. Kennedys legendariske tale på Rice University 12. september 1962. - Vi velger å gå til månen. Vi velger å gå til månen... Vi velger å gå til månen innen dette tiåret og gjøre de andre tingene. Ikke fordi det er enkelt, men fordi det er vanskelig, sa Kennedy. Sju år senere nådde USA målet. Vis mer

Apollo-eldorado på nett
Nettet er en gullgruve med Apollo 11-stoff. På nettstedet wechoosethemoon.org kan du se - og høre - ferden interaktivt og i «sanntid».

Times Online har publisert originalartiklene fra 1969, og NASA har enorme mengder bilder, video og informasjon på sine nettsider. På Google Moon kan du utforske Apollo-landingsstedene.

Brukeren AP11_SPACECRAFT twitrer kommunikasjonen fra Apollo 11 til bakken etter hvert som den fant sted; AP11_CAPCOM - bakkekontrollen i Houston - svarer.

VINKET: Michael Collins måtte bli igjen i bane rundt jorda. Han fikk imidlertid tatt et fotografi av landingsmodulen "Eagle" på vei ned. Foto: Michael Collins/NASA
VINKET: Michael Collins måtte bli igjen i bane rundt jorda. Han fikk imidlertid tatt et fotografi av landingsmodulen "Eagle" på vei ned. Foto: Michael Collins/NASA Vis mer

- Neil står på hodet igjen. Han prøver å gjøre meg nervøs, var noe av det vi fikk høre fra Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins - fortsatt på vei til månen - 40 år før denne artikkelen ble publisert.

HISTORISK:  Tre menn dro til månen 20. juli 1969. Foto: SCANPIX/REUTERS/NASA/scanpix
HISTORISK: Tre menn dro til månen 20. juli 1969. Foto: SCANPIX/REUTERS/NASA/scanpix Vis mer