Slik har du aldri sett Antarktis

Ny mosaikk-satellittbilde-løsning fra NASA. Men er det bedre enn Google Earth?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Antarktis og Sydpolen har en helt spesiell plass i norsk historie.

Og nå kan du se verdens sørligste område, som er fullstendig dekket med is, på en helt ny måte, takket være NASA og U.S. Geological Survey (USGS).

Landsat Image Mosaic Of Antarctica (LIMA) heter løsningen som nå gir vanlige folk en helt ny mulighet til å se Antarktis og områdene rundt Sydpolen.

– Dette gjør at vi for første gang har en helhetlig mosaikk over Antarktis basert på satellittbilder, sier Bjørn Fossli Johansen, avdelingsdirektør for miljø- og kartavdelingen i Norsk Polarinstitutt.

Du finner satellittløsningen her.

Se breenes bevegelse

LIMA er en mosaikkløsning, og ifølge prosjektets egen hjemmeside er det første løsningen med ekte satellittbilder som gir fargebilder og høyoppløselige bilder av Antarktis.

– I forbindelse med klimaforskning er dette et nytt verktøy som gjør at vi kan vurdere og se på storskalaendinger i Antarktis, først og fremst isbreenes utstrekning, på en ny måte, sier Fossli Johansen.

UNIKE BILDER: Bilder som dette kan du lete fram med den nye satelittbildemosaikken som har fått navnet LIMA. Foto: Nasa/LIMA
UNIKE BILDER: Bilder som dette kan du lete fram med den nye satelittbildemosaikken som har fått navnet LIMA. Foto: Nasa/LIMA Vis mer

LIMA er laget som en del av det internasjonale polaråret

Selv om LIMA gir et fascinerende bilde av isødet, er det ikke mulig å se detaljer som forskningsstasjoner og pingviner. Men forskningsstasjonene kan du faktisk se med hjelp av Google Earth

– Bildene i LIMA har ikke så høy oppløsning, så det er for eksempel ikke mulig å se den norske forskningsstasjonen Troll. Den kan du derimot se på Google Earth, fordi de bruker en blanding av satellitt- og flybilder.

Stor norsk aktivitet

Nesten 96 år etter at Roald Amundsen kom fram til Sydpolen, er den norske aktiviteten i området fortsatt høy.

16. november gikk startskuddet for Antarktis-traversen, som er den mest krevende ekspedisjonen som Norge noen gang skal gjennomføre til det indre av Antarktis, melder Norsk Polarinstitutt.

De tolv ekspedisjonsmedlemmene fra Norge og USA som er på vei til Sydpolen har som mål å undersøke endringer av ismassen i Dronning Maud Land for å forstå hvilken rolle Antarktis spiller i det globale klima.

– Akkurat nå har Norsk Polarinstitutt folk spredd på fem forskjellige deler av Antarktis. Vi har folk på forskningsstasjonen Troll, vi har folk på vei til selve Sydpolen med beltevogner, vi har en person på en fransk forskningsstasjon som ligger helt på andre siden av Antarktis for Troll, og vi har en person som inspektør om bord på Hurtigruta Nord-Norge, som er ved Antarktis-halvøya som ligger mot Sør-Amerika. I tillegg har vi en person om bord på et skip som skal til Bouvet-øya.

Slik har du aldri sett Antarktis

– Jeg tror aldri vi har hatt nordmenn på så mange steder samtidig i dette området tidligere, sier Fossli Johansen.

Du kan følge Antarktis-traversen her.

Forskningsstasjon forsvant

Bouvetøya, som ble stadfestet som norsk biland i 1930, kalles «jordas ensomste øy». Den havnet i nyhetsbildet tidligere i høst, da forskningsstasjonen på øya ser ut til å ha forsvunnet

– Vi tror den rett og slett har blåst på havet. Så vi er nå spente på å høre hva som har skjedd og hvordan det ser ut der, sier Fossli Johansen.

Les mer om LIMA-prosjektet her eller hos New York Times.

ANTARKTIS: Slik ser hele Antarktis ut i LIMA.
ISØDE: Slik ser en del av Antarktis\' kyst ut.