Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik har du aldri sett månen og jorda før

- Jeg tror det setter ting i perspektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Nasa publiserte tirsdag en unik film av jorda og månen.

Bildene ble tatt av romsonden «Juno» på dens vei mot Jupiter. I løpet av tre dager tok romsonden bilder av jorden og månen i bane.

- For første gang kan mennesker se jorda og månen i bevegelse, og se dem utføre en kosmisk dans. Og jeg tror det setter ting i perspektiv, sier Scott Bolton, som leder Juno-prosjektet, til BBC.

I begynnelsen av filmen kan man se jorda og månen til venstre i bilde, når Juno er cirka én million kilometer unna. Så ser vi at månen beveger seg mot høyre, og jorda kommer nærmere og nærmere i bildet.

PALE BLUE DOT:  Nasas romfartøy Voyager 1 tok i 1990 et av romfartshistoriens mest ikoniske bilde: «Pale Blue Dot». Fotografiet viser jorda som en liten, blå prikk hele seks millarder kilometer unna.
PALE BLUE DOT: Nasas romfartøy Voyager 1 tok i 1990 et av romfartshistoriens mest ikoniske bilde: «Pale Blue Dot». Fotografiet viser jorda som en liten, blå prikk hele seks millarder kilometer unna. Vis mer

- I filmen er du med om bord i Juno når den nærmer seg jorda, og deretter forsvinner ut i universets mørke. Ingen har tidligere fanget på film denne himmelske valsen mellom jorda og månen, sier Bolton

- Du husker kanskje for noen år siden, da Carl Sagen tok et bilde han kalte «Pale Blue Dot», og gjorde et viktig poeng ut av at alt vi kjenner til, er på denne lille prikken. Og jeg tror vår film gjør det samme, sier Bolton videre.

Bildet «Pale Blue Dot» ble tatt i 1990 av Voyager 1, hele seks milliarder kilometer unna. Det viser det grandiose universet, og hvor små vi egentlig er i den store sammenhengen.

BITTELITEN: Siden har det blitt tatt flere spektakulære bilder av jorda fra avstand. Dette, som ble tatt i 2013 av Nasas Cassini-sonde, viser jorda (merket med en pil) og Saturns ringer. Foto: AP Photo/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/NTB Scanpix
BITTELITEN: Siden har det blitt tatt flere spektakulære bilder av jorda fra avstand. Dette, som ble tatt i 2013 av Nasas Cassini-sonde, viser jorda (merket med en pil) og Saturns ringer. Foto: AP Photo/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/NTB Scanpix Vis mer