Slik har du aldri sett Mars før

Nye, spektakulære bilder fra planeten.

VAKKERT: Nye bilder fra ESA-sonden Mars Express avslører planetens sørpol i enestående og dramatisk detalj. Se hele bildet lenger ned i artikkelen. Foto: ESA / G. Neukum (Freie Universität, Berlin) / Bill Dunford
VAKKERT: Nye bilder fra ESA-sonden Mars Express avslører planetens sørpol i enestående og dramatisk detalj. Se hele bildet lenger ned i artikkelen. Foto: ESA / G. Neukum (Freie Universität, Berlin) / Bill DunfordVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se bildet i sin helhet til høyre for teksten.

(Dagbladet): Mars kan framstå som støvete, livløs, uforanderlig og kjedelig. Men solsystemets best utforskede planet (foruten jorda) er alt annet enn. Den har vær, vind, årstider og et fjell som er nesten tre ganger så høyt som Mount Everest.

Den røde planeten kan ikke bare ha hatt liv, men enkelte spekulerer også i det var selve opphavet til livet på jorda. Samtidig er det helt klart at vi også har smittet planeten i nyere tid. Og til tross for at Mars i dag framstår som død - i biologisk så vel som geologisk forstand - skjer det mystiske ting under overflaten.

Nå har ESA-sonden Mars Express sluppet nye bilder av det massive sørpolområdet som stiller planeten i nok et nytt lys. Det er en kombinasjon av bilder tatt i blått, grønt og infrarødt og satt sammen av Bill Dunford ved planetary.org.

Mens behandlingen blåser opp fargekulørene, bidrar det til å understreke de dramatiske formasjonene på Mars' sørpol. Astronom Phil Plait forklarer hva det er du egentlig ser:

- Det er en svært område som består av permanent frosset vann. Laget er flere kilometer tykt, mens det om vinteren dekkes av en ferniss frossen karbondioksid, ofte kalt tørris. Om sommeren er temperaturen høy nok til at tørrisen blir gass, men vannet forblir frosset, skriver Plait på bloggen Bad Astronomy.

BEHANDLET: Bildet av Mars' sørpol er en kombinasjon av observasjoner i blått, grønt og infrarødt lys. Foto: ESA / G. Neukum (Freie Universität, Berlin) / Bill Dunford
BEHANDLET: Bildet av Mars' sørpol er en kombinasjon av observasjoner i blått, grønt og infrarødt lys. Foto: ESA / G. Neukum (Freie Universität, Berlin) / Bill Dunford Vis mer

Mars har nemlig store mengder vann - som i flytende form er en forutsetning for liv, som vi kjenner det - men så godt som alt er låst ned som is. Dersom all isen i pol- og permafrostområdene hadde hadde smeltet, ville det holdt til å dekke hele planeten i et minst 35 meter dypt hav.

Mye tyder på at Mars en gang var mye varmere og våtere, men i dag er planeten blant annet altfor kald og har en for tynn atmosfære til at flytende vann har særlig lang levetid på overflaten. Det kan imidlertid tenkes at det finnes i små lommer lenger ned. Disse oasene kan i så fall være et potensielt sted for liv i form av mikroorganismer, som dessuten vil være beskyttet for den dødelige strålingen som bombarderer overflaten.

Iskappene på Mars' nord- og sørpol kan spille viktige roller om mennesker en gang i langt framtida skal kolonisere og terraforme planeten til å bli en ny jord - med hav og en atmosfære vi kan puste i. En hypotetisk og foreslått framgangsmåte er å pøse store mengder drivhusgasser inn i atmosfæren.

Dette fører til at temperaturen stiger og polisen begynner å smelte, noe som i tur frigjør flytende vann - som liv krever - og CO2-gass som driver oppvarmingen ytterligere. Planter, alger og fotosyntetiserende bakterier fra jorda kan deretter importeres for å senke karbondioksidnivåene og produsere oksygenet som vi trenger.

Dette løser derimot ikke en rekke andre problemer forbundet med å bo der, blant annet den lave tyngdekraften og at planeten mangler en magnetosfære. Sistnevnte fungerer som et beskyttende skjold her på jorda, og sørger for at verken atmosfæren eller vannet bokstavelig talt blir blåst ut i rommet av dødelig stråling fra sola.

TØRR: Mars har store mengder vann, men så godt som alt finnes i form av is på polene og i permafrosten. Foto: Hubble/NASA
TØRR: Mars har store mengder vann, men så godt som alt finnes i form av is på polene og i permafrosten. Foto: Hubble/NASA Vis mer