Slik har du aldri sett Times Square før

Men det er ikke bare i USA vinteren skaper trøbbel.

SNØSTORM: Denne mannen skuffer snø på et fortau ved Times Square i New York. En heftig snøstorm på østkysten har lagt en kraftig demper på romjulshandelen. Foto: REUTERS/Gary Hershorn
SNØSTORM: Denne mannen skuffer snø på et fortau ved Times Square i New York. En heftig snøstorm på østkysten har lagt en kraftig demper på romjulshandelen. Foto: REUTERS/Gary HershornVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den femte største snøstormen i historien skaper store problemer for de reisende, skriver CNN.

Værfast Millioner av amerikanere satt i dag fast på flyplasser og jernbanestasjoner, mens snøværet skapte kaos i trafikken. Rundt 2000 fly ble innstilt, og togselskapet Amtrak måtte stanse alle tog på den vanligvis travle strekningen mellom Boston og New York, skriver NTB.

Flyplassene i New York-regionen, blant dem de store og travle John F. Kennedy og Newark, ble stengt sent søndag kveld lokal tid. Langs den amerikanske nordøstkysten var det spådd snøfall på opp til en halv meter.

Det ventes at en rullebane på LaGuardia-flyplassen vil åpne og tillate enkelte flygninger.

- Denne stormen er blant de mest utfordrende vi har opplevd på flere tiår. Vi hadde mye snø for noen år siden, men da lå snøfonnene stille. Nå driver snøen av gårde, sier LaGuardia-direktør Thomas Bosco til CNN.

Uten strøm Men det er ikke bare amerikanere som føler den strenge vinteren på kroppen.

I Russland er minst en halv million mennesker var uten strøm, og avisene i Moskva var lite imponert over bymyndighetenes håndtering av snøfallet, melder NTB.

- Hovedstaden og dens omegn viste seg å være fullstendig uforberedt på været, klaget den mye leste avisen Moskovskij Komsomolets. Borgermester Sergej Sobjanin forsvarte seg med at det i løpet av kort tid kom like mye snø som byen vanligvis får på en måned.

Minst 7000 passasjerer ventet mandag utålmodig på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva etter at over 200 flyginger var blitt kansellert. Stemningen blant de ventende skal ha vært eksplosiv og flere skal ha truet flypersonell, opplyste øyenvitner til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Ber om katastrofehjelp Den danske øya Bornholm er fortsatt isolert som følge av det kraftige snøværet. Minst 15 mennesker trengte mandag øyeblikkelig hjelp, ifølge politiet på øya.

Den opprettede nødtelefonen gløder.

- Eldre mangler medisiner, noen skal til kreftbehandling eller dialyse, barn mangler mat og bønder mangler dyrefôr, opplyser vaktsjef ved politiet, Hans Henrik Dam til nyhetsbyrået Ritzau.

- Vi har fått rundt 30 nødtelefoner, og av dem har vi prioritert 15, sier Dam, som forteller at det fortsatt er svært vanskelig framkommelighet.

DÅRLIGE REISEFORHOLD: Dette bildet er tatt på John F. Kennedy-flyplassen i New York i dag. Foto: Chris Hondros/Getty Images/AFP
DÅRLIGE REISEFORHOLD: Dette bildet er tatt på John F. Kennedy-flyplassen i New York i dag. Foto: Chris Hondros/Getty Images/AFP Vis mer

- Det er svært vanskelig å komme ut til folk, og derfor råder vi alle til å holde seg hjemme. Vi vil ha så få bilister ute på veiene som mulig, sier han.

Ifølge avisa BT, har Bornholm i kveld bedt resten av landet om katastrofehjelp i kampen mot snømassene.

Åtte frøs i hjel I Polen frøs minst åtte mennesker i hjel i julehelgen, og tallet på dødsofre for kulden har dermed kommet opp i minst 127. De fleste av de omkomne var hjemløse i alderen fra 35 til 60 år og sterkt påvirket av alkohol.

Bare oljebransjen synes å profittere på det tøffe vinterværet.

Uværet i USA og sprengkulda i deler av Europa førte i dag til oppgang i oljeprisen. I London ble nordsjøolje av Brent-kvalitet omsatt for 93,72 dollar fatet i elektronisk handel, en oppgang på 26 cent fra stengetid fredag.

I New York gikk lettolje av tilsvarende kvalitet for 91,15 dollar, ned 36 cent fra forrige handelsdag som var torsdag. Men folk i oljemarkedene snakket likevel om muligheter for en oljepris på over 100 dollar fatet, melder NTB.

Sist oljen passerte dette psykologisk viktige nivået var 2. oktober 2008. Men prisen har krabbet oppover den siste tiden. Og med drahjelp fra gode tall for den økonomiske utviklingen i USA, og vinterstormene der og i Europa kan man få ytterligere økning, ifølge analytikere.

DANSK TRØBBEL: De vordende foreldrene Gitte Madsen og Frederik Kofoed måtte fraktes gjennom snøkaoset på Bornholm til fødeavdelingen på sentralsykehuset i Rønne i en av det danske forsvarets beltevogner.
Foto: Nils Meilvang / Scanpix
DANSK TRØBBEL: De vordende foreldrene Gitte Madsen og Frederik Kofoed måtte fraktes gjennom snøkaoset på Bornholm til fødeavdelingen på sentralsykehuset i Rønne i en av det danske forsvarets beltevogner. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Vis mer