Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjer bare hvert femtiende år:

Slik har du aldri sett verdensattraksjonen

Ayers Rock ble forvandlet til et fossefall da juleuværet brakte med seg store nedbørsmengder på kort tid. 

SVÆRT UVANLIG: regnet sildrer nedover sidene på turistattraksjonen Ayers Rock i sentrale Australia. Video: Parkoppsynet / Mick Gillies Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vanligvis faller det ikke mer enn cirka 22 centimeter nedbør årlig på Ayers Rock - den karakteristiske fjellformasjonen som hvert år trekker tusenvis av turister til nasjonalparken i det sentrale Australia.

Små fossefall

Denne jula falt det 23 centimeter bare på 24 timer; en nedbørsmengde som ifølge meteorologisk institutt i Australia bare inntreffer hvert femtiende år i området.

Bilder viser regn som danner myriader av små fossefall nedover den karakteristiske røde sandsteinsformasjonen som er Australias kanskje mest kjente turistattraksjon.

Følger utviklingen

- Det kommer mye vann ned fra steinen, som kanaliseres videre mot ringveien rundt Uluru. Noen av veiene i området er oversvømt av opptil 300-400 med regn. Det er ganske spektakulært, men veldig hasardiøse vegforhold, sier parksjef Mike Misso til ABC News.

Det er altså ikke bare i Norge vi sliter med en tøff værtype for tida.

Det som beskrives som ekstremvær har ført til at hele Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark, som fjellformasjonen ligger i, er blitt stengt.

KJENT: Den hellige sandsteinformasjonen er kanskje mer kjent slik den ser ut på dette bildet. Den ligger i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark i Nordterritoriet i det sentrale Australia. 
KJENT: Den hellige sandsteinformasjonen er kanskje mer kjent slik den ser ut på dette bildet. Den ligger i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark i Nordterritoriet i det sentrale Australia.  Vis mer

På sin facebookside skriver parkoppsynet at de følger med på utviklingen i vegforholdene i parken fra time til time.

Evakuerer innbyggere

I Nordterritoriet i det sentrale Australia, er også mange innbyggere evakuert på grunn av brå oversvømmelse, deriblant en firedel av befolkningen i byen Kintore, ifølge ABC News.

Ayers Rock, også kalt Uluru, fikk ifølge Store Norske Leksikon status som nasjonalpark i 1950. Den 350 meter høye monolitten står på Unescos verdensarvliste sammen med resten av nasjonalparken den ligger i, og har opprinnelig hatt stor religiøs betydning for aboriginerne i området.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!