SVÆRT UVANLIG: regnet sildrer nedover sidene på turistattraksjonen Ayers Rock i sentrale Australia. Video: Parkoppsynet / Mick Gillies Vis mer

Skjer bare hvert femtiende år:

Slik har du aldri sett verdensattraksjonen

Ayers Rock ble forvandlet til et fossefall da juleuværet brakte med seg store nedbørsmengder på kort tid. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vanligvis faller det ikke mer enn cirka 22 centimeter nedbør årlig på Ayers Rock - den karakteristiske fjellformasjonen som hvert år trekker tusenvis av turister til nasjonalparken i det sentrale Australia.

Små fossefall

Denne jula falt det 23 centimeter bare på 24 timer; en nedbørsmengde som ifølge meteorologisk institutt i Australia bare inntreffer hvert femtiende år i området.

Bilder viser regn som danner myriader av små fossefall nedover den karakteristiske røde sandsteinsformasjonen som er Australias kanskje mest kjente turistattraksjon.

Følger utviklingen

- Det kommer mye vann ned fra steinen, som kanaliseres videre mot ringveien rundt Uluru. Noen av veiene i området er oversvømt av opptil 300-400 med regn. Det er ganske spektakulært, men veldig hasardiøse vegforhold, sier parksjef Mike Misso til ABC News.

Det er altså ikke bare i Norge vi sliter med en tøff værtype for tida.

Det som beskrives som ekstremvær har ført til at hele Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark, som fjellformasjonen ligger i, er blitt stengt.

KJENT: Den hellige sandsteinformasjonen er kanskje mer kjent slik den ser ut på dette bildet. Den ligger i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark i Nordterritoriet i det sentrale Australia. 
KJENT: Den hellige sandsteinformasjonen er kanskje mer kjent slik den ser ut på dette bildet. Den ligger i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark i Nordterritoriet i det sentrale Australia.  Vis mer

På sin facebookside skriver parkoppsynet at de følger med på utviklingen i vegforholdene i parken fra time til time.

Evakuerer innbyggere

I Nordterritoriet i det sentrale Australia, er også mange innbyggere evakuert på grunn av brå oversvømmelse, deriblant en firedel av befolkningen i byen Kintore, ifølge ABC News.

Ayers Rock, også kalt Uluru, fikk ifølge Store Norske Leksikon status som nasjonalpark i 1950. Den 350 meter høye monolitten står på Unescos verdensarvliste sammen med resten av nasjonalparken den ligger i, og har opprinnelig hatt stor religiøs betydning for aboriginerne i området.