KREVENDE JOBB: Jobben som Natos generalsekretær har blitt mer krevende enn det Jens Stoltenberg forestilte seg da han takket ja til jobben. Men derfor er jobben også blitt mer meningsfull, mener han. Medlemslandene ble før årsskiftet i fjor enige om å be Stoltenberg fortsette to år ekstra utover den avtalte perioden. 11. og 12. jui leder han ett av Nato-historiens viktigste toppmøter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KREVENDE JOBB: Jobben som Natos generalsekretær har blitt mer krevende enn det Jens Stoltenberg forestilte seg da han takket ja til jobben. Men derfor er jobben også blitt mer meningsfull, mener han. Medlemslandene ble før årsskiftet i fjor enige om å be Stoltenberg fortsette to år ekstra utover den avtalte perioden. 11. og 12. jui leder han ett av Nato-historiens viktigste toppmøter. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Slik har Jens endret Nato

Han har tatt med den norske modellen og erfaringene med å styre koalisjoner inn i Nato. Evnen til søke kompromisser får Jens Stoltenberg bruk for mer enn noen gang når han denne uka skal lede Nato-toppmøtet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det har skjedd mye med og i Nato siden Jens Stoltenberg tok over som generalsekretær høsten 2014. Diplomater beskriver perioden som den mest krevende i Natos levetid. Stoltenberg har sikret gjennomføringen av den største opprustningen siden den kalde krigen.

Nye bataljoner er på plass i Polen og de baltiske landene. Fra å satse på militæraksjoner utenfor medlemslandenes territorium, som krigen i Afghanistan, er Nato på vei tilbake til kollektivt forsvar mot trusselen fra øst, Russland, mot terror og nye typer trusler som hybridkrig og cyberangrep.

Nato har styrket samarbeidet med EU mot cybertrusler og i operarasjoner i Middelhavet og i Egeerhavet for å stoppe ulovlig migrasjon og menneskesmugling.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn