Slik har Killnet angrepet andre land

Politi, departementer, flyplasser og jernbaner, rettsinstitusjoner og medienettsteder er noen av instansene som skal ha blitt angrepet av den russiske hackergruppa i andre land i år.

VARSLER ANGREP: Den russiske hackergruppa Killnet varslet onsdag morgen et storangrep mot Norge. Utenriksministerens ansikt brukes til å fronten trusselen - og Arbeidstilsynets nettsider er allerede tatt ned. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
VARSLER ANGREP: Den russiske hackergruppa Killnet varslet onsdag morgen et storangrep mot Norge. Utenriksministerens ansikt brukes til å fronten trusselen - og Arbeidstilsynets nettsider er allerede tatt ned. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen varslet den russiske hackergruppen Killnet et dataangrep mot Norge, og flere offentlige norske nettsteder melder om problemer.

Killnet skal tidligere ha utført angrep mot andre land, deriblant Tyskland, Tsjekkia, Italia, Latvia. Denne uka gjennomførte de også et angrep mot Litauen.

FIENDE: Den russiske hackergruppa Killnett kaller Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for sin fiende nummer én. Vis mer

Hackergruppa truet dessuten med å påvirke stemmeresultatet på Eurovision-finalen i mai. De erklærte da samtidig «krig» mot ti land, ifølge Cybernews.

Dette vet vi om angrepene gruppa skal ha utført - og konsekvensene de medførte:

Litauen

Den 27. juni skal Killnet ha utført et angrep mot flere selskaper, politiet og nettsidene til myndighetene i Litauen.

STORE KONSEKVENSER: Journalist fra i Dagbladet Torgeir P. Krokstad forklarer hackerangrepet. Vis mer

Årsaken til angrepet var et motsvar på at de baltiske landene sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland. Det skriver mediet Cybernews.

Killnet la ut en videomelding på gruppas Telegram-konto der de krevde at Litauen tillater transport av varer til Kaliningrad, ellers ville landet vil bli utsatt for kontinuerlig angrepet.

STYR UNNA: Torgeir Waterhouse i Otte AS forteller at angrepet må ses i sammenheng med krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer

Jonas Skardinskas, sjef for cybersikkerhet i Litauen, advarte om at dataangrepet kunne fortsette i flere dager med transport-, energi- og finanssektorer som opplever hovedtyngden av angrepene.

Litauens datatilsyn bemerket en økning i dataangrep mot landet allerede 24. juni, og sa at truslene var rettet mot offentlige etater, transport- og finanssektorer.

Angrepene skapte problemer for nettstedet til de litauiske jernbanene, og hindret passasjerer i å kjøpe togbilletter på nettet.

Det er ikke klart om angrepene som skjedde 24. juni ble utført av Killnet.

Killnet-hackere fortsatte å angripe litauiske nettsider gjennom hele dagen 27. juni. Brukere med IP-adresser utenfor Litauen opplevde problemer med litauiske flyplassnettsteder, og mange kunne ikke koble seg til flere nettsteder til leverandører av finansielle tjenester. Killnet hevdet å angripe over tusen litauiske nettsteder, ifølge Cybernews.

Italia

23. mai meldte Cybernews at Killnet, en prorussisk hackergruppe, hadde rammet flere italienske institusjoner og departementer. I samme artikkel vises det til den italienske cybersikkerhetsgruppen Yarix, som hevder at Killnet lanserte en serie DDoS-angrep.

DDoS står for Distributed Denial-of-Service, oversatt til tjenestenektangrep på norsk. Et DDoS-angrep skjer når en hacker sender store mengder trafikk til et nettverk eller en server, for å oversvømme systemet og forhindre det i å operere normalt.

DDoS-offensiven var ifølge Cybernews rettet mot nettsteder til den italienske regjeringen, rettsinstitusjoner, departementer og medienettsteder. Den italienske ambassaden i London sa at nettangrepet forstyrret nettprosessen for konsulære søknader.

HACKET: I desember 2020 ble Hurtigruten angrepet av ukjente hackere. Dagbladet kan nå avsløre hvem som sto bak angrepet. Hackerne er fortsatt på frifot. Video: Britisk politi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Tyskland

Den 6. mai i år meldte tyske Der Spiegel, at prorussiske hackere hadde utførte cyberangrep på tyske myndigheters nettsteder og politikere, inkludert kansler Olaf Scholz sitt partitilknyttede nettsted, ifølge Bloomberg.

Tysklands forsvarsdepartement, parlamentet, føderalt politi og flere statlige politimyndigheter ble også angrepet, og noen av dem ble midlertidig lagt ned, ifølge Der Spiegel.

Tsjekkia

Også Tsjekkia skal ha blitt angrepet av den prorussiske hackergruppa.

Ifølge det tsjekkiske nasjonale cyber- og informasjonssikkerhetsbyrået - NÚKIB eller NCISA var noen tsjekkiske nettsteder under alvorlige DDoS-angrep fra hackere i april.

Tsjekkiske jernbaner, flyplassene Karlovy Vary og Pardubice, og den offentlige administrasjonsportalen, skal ikke ha vært operativ på flere dager, skriver nettstedet bankinfosecurity.

Og den offisielle nettsida til NCISA ble ramme, opplyste byrået i en melding på Twitter.

Latvia

Latvia har også blitt mål for angrep fra den russiske hackergruppen Killnet siden mai. Det bekreftet Varis Teivāns, nestlederen for institusjonen for forebygging av dataangrep i landet, ifølge Baltic News.

Cybertrusler i Latvia har vært stigende siden begynnelsen av året, men ifølge mediet har ikke dette resultert i større dataangrep som har påvirket store deler av samfunnet. Det bekreftet Teivāns i et intervju med latvisk TV.

Norge

Hackergruppa Killnet skriver på nettsidene sine i dag at de skal angripe det norske politiet, UDI, BankID, ID-porten hos Difi, Nav og flere andre norske nettsider og nettjenester.

Til trusselen har de brukt et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt på det sosiale mediet Telegram, der Huitfeldt ser ut som en maske fra Disney-filmen Maleficent.

Saken oppdateres!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer