Slik har Lotto skapt nye Verdal'n

Reklamebyrået tenkte først på Stjørdal, men valgte helt tilfeldig Verdal som Lottobygda. Etterpå gikk det troll i ord. Nå strømmer gevinstene til kommunen. Pengespillet er blitt lykken, for nøkterne, jordnære Lottomillionærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERDAL (Dagbladet): Reklamefilmen som dukket opp for fire år siden, er forsvunnet fra skjermen, men fortsatt ler folk, bare noen sier «Verdal'n».

I år er vinnerloddene til fire storgevinster solgt i kommunen. Mange verdalinger gleder seg, mens andre misliker at kommunenavnet er koplet til pengespill i de fleste nordmenns bevissthet.

Før var Verdal mest kjent for det som skjedde på Stiklestad for tusen år siden. Nå handler det om Lotto - i alle mulige og umulige sammenhenger:

- Kan dere ikke satse på Lotto, får kommunepolitikerne høre fra en avdelingsdirektør hos Fylkesmannen. Mens Lotto-millionærene har pluss på kontoen, går de offentlige budsjettene mange millioner i underskudd.

«Det er ikke bare Lotto-millionærer som kan ta seg en tur med Verdal taxi», annonserer drosjenæringa på stedet.

«Selv om jeg er fra Verdal'n, har jeg ennå ikke blitt Lotto-millionær», skriver en ungdom på Internett.

På sportssidene harseleres det, når det går dårlig for Verdal på fotballbanen:

«Gutta fra Lotto-bygda Verdal ble sendt hjem uten gevinst», heter det i et referat i Tidens Krav i Kristiansund, etter at CFK slo Verdal 4-1.

Tidligere i år fikk Verdal tre Lotto-millionærer i løpet av bare fjorten dager: En eldre mann vant 4,2 millioner kroner 27. februar. Oddbjørn og Tove Ranheim hanket inn en pott på hele 10,6 millioner den 9. mars, mens Thomas Holde vant 3,7 millioner fire dager seinere.

I Oslo sitter Ivar Vereide, reklamemannen bak den prisbelønte reklamefilmen der Verdal blir stemplet som Lotto-bygda. Etterpå opplevde han å bli nominert til kommunens kulturpris.

- Heldigvis gikk prisen til en kulturpersonlighet, sier Vereide som også har opplevd å få kritikk for at skuespilleren ikke er en ekte trønderbonde.

- Film er ikke virkelighet - det er eventyr, selv om det bare er en reklamefilm. Derfor er det også viktig å tolke dette som en liten søt historie - ikke fra virkeligheten, men fra fantasien.

Personlig tror jeg Verdal har hatt glede av det fokuset dette medførte. Så får de heller bruke fantasien for å markere alt det andre fine som sikkert finnes der oppe, mener Ivar Vereide.

VM og utdanning

Vi må tilbake til 1986 for å finne den første store Lotto-vinneren i Verdal. Rolf Solberg (46) vant 0,5 millioner kroner, som den gang var taket på premiene.

- Det var enormt mye penger, som har betydd svært mye for meg og min familie, sier Solberg.

Han fikk restaurert boligen, reiste til fotball-VM i Frankrike og tok en 3-årig høyskoleutdannelse uten å ta opp studielån. I dag jobber han som sosionom ved Sykehuset Levanger. Han er gift og har to døtre på 19 og 25 år.

- Jeg har ikke opplevd noen ulempe eller ubehag som følge av Lotto-gevinsten. Ingen tiggerbrev eller noe sånt, sier Solberg, som fortsatt tipper for en hundrelapp i uka.

- Det er blitt helt sprøtt i Verdal med så mange vinnere, men jeg ser ikke noe negativt i at bygda har fått et Lotto-stempel. Jeg tror det gir kommunen mye positiv oppmerksomhet, også på andre ting, sier Rolf Solberg.

Hellige Olav viktigere

Den erfarne teatermannen Arnulf Haga er ikke like positiv til Lotto-stempelet på bygda han bor og lever i.

- Jeg har ingen sans for at Lotto er det som skal profilere kommunen. Det er med på å trekke fokus vekk fra det som er enestående med Verdal, synes Haga.

Som mangeårig regissør av Stiklestadspelet, reagerer han på at mange nå vil forbinde kommunen med Lotto i stedet for Spelet om Heilag Olav. Haga unner de glade Lotto-vinnerne hver eneste krone, og presiserer at det ikke er det diskusjonen handler om.

- Lotto gir kanskje kommunen reklame på kort sikt, men det er ikke noe å satse på i lengden. I øyeblikket er det gøy, men det går an å bli dyktig lei av det!

Drar på Lotto-tur

I Norsk Tipping på Hamar synes de at verdalingene bør ta 'Lotto-stempelet' med godt humør.

- Trolig vil det alltid være noen som synes det er brysomt å bli konfrontert med at man er fra «Lotto-bygda» hver gang man presenterer seg. Likevel tror vi at den omtalen kommunen har fått gjennom Lotto, har slått positivt ut. Den har utvilsomt satt Verdal på kartet, og ikke minst har den gitt folk mye å snakke om, både innenfor og utenfor kommunegrensa, sier informasjonsrådgiver Pål Enger.

Nå registrerer også han at tilfeldighetens Lottospill har satt Verdal på kartet igjen.

- Det er ikke til å stikke under en stol at Verdal virkelig har hatt skikkelig Lotto-flaks. Kommunen vil nok for alltid være «Lotto-bygda» i folks bevissthet.

Det er stille formiddag på Coop Mega i Verdal sentrum. Mildrid Østgård i Lotto-kassa har likevel nok å gjøre. Tippeinteressen er fortsatt enorm, men ikke bare blant bygdas egne innbyggere.

- Det kommer folk langveisfra bare for å tippe Lotto i Verdal. Noen svinger innom når de likevel kjører langs E6'en. Andre kjører i ens ærend.

- Tipper du selv?

- Ja, både Lotto og Vikinglotto. Så langt har jeg bare vunnet småpremier, ingen av de store, men håpet er der. Alle har like stor sjanse hver gang, smiler Mildrid Østgård

<B>TREKKER FOLK: Mildrid Østgård har travle dager i Lotto-kassen ved Coop Mega i Verdal. Hun synes Lotto-stempelet er bra, og tror det er med på å trekke folk til bygda.
<B>STORGEVINST:</B> Oddbjørn og Tove Ranheim vant hele 10,6 millioner kroner i Lotto tidligere i år, men de har på ingen måte tatt av. Her sitter de i den samme gamle sofaen sammen med datteren Christina (12).
BILDRØMMEN: </B>Lotto-millionæren Thomas Holde med bilen han har drømt om å kjøpe siden han tok førerkortet. Snart reiser han også til England for å se favorittlaget Liverpool.