Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik har Norge endret seg

112 mennesker klemte seg sammen på de trange benkene i Eidsvollsbygningen - akkurat som for 200 år siden.

FØR: Slik så de ut, eidsvollsmennene som forfattet Norges grunnlov i 1814. Maleri av Oscar Wergeland som henger i Stortingssalen. Foto: SCAN-FOTO ARKIV
FØR: Slik så de ut, eidsvollsmennene som forfattet Norges grunnlov i 1814. Maleri av Oscar Wergeland som henger i Stortingssalen. Foto: SCAN-FOTO ARKIVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIDSVOLL (Dagbladet): I går fredet riksantikvar Jørn Holm Eidsvollsbygningen hvor de 112 mennene i Riksforsamlingen i mai 1814 forfattet Norges grunnlov.

- På ny er 112 personer samlet her fra alle landets kanter, men denne gangen heldigvis både kvinner og menn, sa Holme fra talerstolen i Norges mest berømte sal, Rikssalen.

For mye har endret seg i løpet av 200 år. Bildet Dagbladet tok i Rikssalen i går er komponert over samme lest som Oscar Wergelands maleri «Riksforsamlingen på Eidsvold 1814» som henger i Stortingssalen.

- Ærefullt

Samfunnsbyggerne i 2014 er ikke de samme som i 1814. Dagens eidsvollsmenn er ikke lenger en homogen gruppe av hvite, middelaldrende menn.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.