Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik har pingvinene det under isen

Forskere festet kamera på ryggen til 15 pingviner. Se de unike bildene.

UNIKE BILDER: Pingvinen fikk festet kamera på ryggen som startet opptak når det kom i kontakt med vann. Det sikret japanske forskere unike bilder av pingvinenes liv i Antarktis. Foto: REUTERS/National Institute of Polar Research, Japan/Scanpix
UNIKE BILDER: Pingvinen fikk festet kamera på ryggen som startet opptak når det kom i kontakt med vann. Det sikret japanske forskere unike bilder av pingvinenes liv i Antarktis. Foto: REUTERS/National Institute of Polar Research, Japan/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pingviner kan ofte se hjelpeløse og komiske ut når du stavrer over isen i Antarktis. Youtube er full av videoer av pingviner som faller over hverandre og sklir ubehjelpelige.

Men under vann er de rare skapningene i sitt rette element. De små «vingene» som ikke får dem i lufta til lands, fungerer perfekt som luffer og føttene brukes til å styre med.

Pingvinene kan få hastigheter opp mot 40 km/t under vann og er en svært habil dykker som kan holde seg under vann i 18 minutter.

Disse egenskapene er lite kartlagt. For å øke kunnskapen festet et japansk fosterlag et kamera på ryggen til 15 pingviner. Kameraene var programert til å starte å filme i halvannen time når de kom under vann.

- Første gang Forskerne klarte å få tak i ti av de 15 kameraene etter forsøket og videoene viser hvordan pingvinene flyr gjennom vannet.

- Adeliepingviner befinner seg under isen mesteparten av sommeren, så det er vanskelig for mennesker å observere dem i sitt naturlige element, sier forsker Hiroyasu Kumagae ved Japans National Institute of Polar Research.

Videoene vil bli publisert 20. mars, når forskerne kommer hjem til Japan, men de har allerede publisert stillbilder tatt fra videoene. Bildene viser pingviner som dykker under metertykk is og forskerne skal ha klart å feste på film da en stor flokk med fugler dykket ned i havet, samt hvordan pingvinene fanger livrettene fisk og krill.

- Vi tror det er første gang noen gang at man klarer å filme pingvinenes liv slik de selv opplever det under vann, sier Kumagae.

- Ikke stresset Pingvinene skal ikke ha blitt plaget av de fastmonterte kameraene, selv om de ser skeptiske ut på noen bilder.

- Jeg tror ikke de likte å ha et kamera på ryggen, selv om jeg ikke kan vite hva en pingvin tenker. De må ha følt at de bar rundt på noe, men bortsett fra det skal ikke pingvinene ha blitt stresset av det. Bevegelsene deres ble heller ikke hemmet av kameraene, sier den japanske forskeren.

Forskningsprosjektet er inne i sitt første av tre år. Målet er å dokumentere det biologiske livet i et av de mest ugjestmilde områdene på jorda.

SKEPTISK: Adeliepingvinen har fått et kamera på ryggen som del av et forskningsprosjekt. Forskerne er usikre på hvor irriterende innretningen var for pingvinene, men det sikret større kunnskap om pingvinlivet i havet. Foto: REUTERS/National Institute of Polar Research, JAPAN/Scanpix
SKEPTISK: Adeliepingvinen har fått et kamera på ryggen som del av et forskningsprosjekt. Forskerne er usikre på hvor irriterende innretningen var for pingvinene, men det sikret større kunnskap om pingvinlivet i havet. Foto: REUTERS/National Institute of Polar Research, JAPAN/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling