Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik har Røde Armé- terroristene finansiert et liv i skjul

- Dette er livsfarlige mennesker, sier tysk politi om de tre terror-pensjonistene.

FLUKTBIL: Politiet fant denne fluktbilen godt skjult utenfor byen, etter et mislykket overfall på en pengetransport. Innfeldt er politiets etterlysning der det utloves en belønning på 20 000 euro. Foto:Politiet
FLUKTBIL: Politiet fant denne fluktbilen godt skjult utenfor byen, etter et mislykket overfall på en pengetransport. Innfeldt er politiets etterlysning der det utloves en belønning på 20 000 euro. Foto:Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den gråhårede mannen med de dårlige tennene er ikke en vennlig bestefar - men en brutal 61-åring som i 23 år har vært på flukt fra tyske myndigheter.

Ernst-Volker Staub (61), Daniela Klette (57) og Burkhard Garweg (47) tilhørte den såkalte «tredje generasjon RAF» og deltok alle under sprengingen den 27. mars 1993 av det splitter nye fengslet i Weiterstadt.

Vaktene i den ennå fangetomme anstalten ble brakt i sikkerhet, før terroristene - ved hjelp av store mengder dynamitt - sprengte bygningen i lufta og etterlot skader for mange hundre millioner kroner. Dette var den siste offisielle handlingen fra ekstremistene, før de fem år senere erklærte Rote Arme Fraktion (RAF) for nedlagt.

Politiet kjenner stadig ikke navnene på samtlige medlemmer. Men rans-trioens identiteter og DNA var kjent.

DNA avslørte
Ballen begynte å rulle da etterforskerne etter et ran i desember i fjor lyktes å sikre DNA-spor. Materialet skulle til deres store overraskelse vise seg å stamme fra de tre tidligere RAF-terroristene Daniela Klette, Burkhard Garweg og Ernst-Volker Staub.

Da politiet begynte å sammenligne med andre nordtyske overfall de siste årene, ble det raskt klart at trioen de siste fem årene antakelig står bak minst åtte ran mot supermarkeder og overfall på pengetransporter. De mistenkes for å stå bak et mislykket angrep den 6. juni i fjor på en pengetransport i Diepholz utenfor Bremen, mens det med stor sannsynlighet også var de samme som den 28. desember slo til mot en pengetransport som akkurat hadde hentet den kontante omsetningen fra et varehus i Wolfsburg.

Ved begge tilfeller truet gjerningsmennene med Kalashnikov-er og en panservernrakett.

Desperate
Under det siste ransforsøket, gikk helt galt. To menn og en kvinne hadde tatt kontrollen over sjåføren av pengetransporten, da denne i et ubevoktet øyeblikk benyttet anledningen til å sette bilen i gir og stikke av. De tre ranerne flyktet i en gammel Ford Focus som de få uker i forveien hadde kjøpt billig på et marked i Hannover. En VW-Golf ble etterlatt på åstedet - noe som gjorde at det var mulig å hente fram indisier på hvor bilen hadde befunnet seg i de to månedene som hadde gått siden den ble anskaffet.

- Funn av strå og hundehår i bilen gjør at vi har mistanke om at trioen kan bo på en gård - muligens langt fra folk, sier pressetalsmann Lutz Gebel hos statsadvokaten i Verden til Dagbladet. Politiets eksperter tror at de mange mislykkede overfallene er uttrykk for at de tidligere terroristene begynner å bli desperate.  De må ha brukt opp de nærmere fire millioner kronene som anklagemyndighetene mener at de siden 2011 har stjålet. Etter som ingen tidligere har fattet mistanke om sammenhengen, blir det for tida også undersøkt om trioen også kan stå bak andre og uoppklarte saker de siste 23 årene.

I naboland?
Etterforskerne har en teori om at bandens skjulested kan ligge rett på den andre siden av den nederlandske grensen.

- Dette er fundert på veldig vage indisier. De kan like gjerne ha gått under jorda i andre naboland - for eksempel Danmark, medgir pressetalsmann Lutz Gebel overfor Dagbladet. Bildene som politiet nå har sendt ut, er tatt i løpet av det siste året - uten at etterforskerne vil avsløre hvor de stammer fra.

Livsfarlig
«Vi har ikke funnet tegn på terroristiske motiver for overfallene. Derimot går vi ut fra at dette utelukkende handler om å finansiere et liv under jorda», heter i en pressemelding som politiet i Wolfsburg i går sendte ut sammen med statsadvokaten i Verden. Der heter det at overfallene på supermarkeder fant sted i Celle, Elmshorn, Osnabrück og Northeim. Publikum blir advart på det sterkeste mot å ta kontakt med de tre:

- Dette er livsfarlige og bevæpnede mennesker, heter det.

Politiet går ut fra at våpnene som blir brukt, er hentet fram fra hemmelige RAF-lager som aldri ble oppsporet av ordensmakten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!