Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MBS: «En fryktelig forbrytelse»

Slik har Saudi-Arabias forklaring endret seg

Først forklarte Saudi-Arabia at Jamal Khashoggi forlot konsulatet, så innrømmet de at han døde i et slagsmål. Nå forklarer to myndighetspersoner at han egentlig bare skulle avhøres.

MØTE MED FAMILIEN: Tirsdag hilste Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman på Jamal Khashoggis sønn. Nå krever verden å få vite sannheten om hva som skjedde med den regimekritiske journalisten. Foto: Balkis Press / NTB Scanpix
MØTE MED FAMILIEN: Tirsdag hilste Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman på Jamal Khashoggis sønn. Nå krever verden å få vite sannheten om hva som skjedde med den regimekritiske journalisten. Foto: Balkis Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23 dager har gått siden den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi gikk inn i det saudiske konsulatet i Istanbul, og aldri kom ut igjen. Siden den gang har Saudi-Arabias retorikk endret seg betraktelig.

Til å begynne med hevdet de hardnakket at Khashoggi forlot konsulatet samme dag som han besøkte det. Seinere har de selv bekreftet at han døde inne i konsulatet, og onsdag snakket kronprins Mohammed bin Salman om drapet for første gang:

Under en konferanse i Riyadh omtalte han det som «en fryktelig forbrytelse som ikke kan rettferdiggjøres», og lovet at alle involverte vil bli straffet.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Skal ha gitt instruksjoner

Problemet med det siste løftet er at mange mener at MBS må ha vært involvert på en eller annen måte, noe saudiske myndigheter for øvrig benekter på det sterkeste.

I lydopptaket som tyrkiske myndigheter sitter på, skal man kunne høre at kongefamiliens tidligere rådgiver, Saud al-Qahtani, instruerer «drapsteamet» under drapet.

Ifølge to ikke navngitte etterretningsansatte som Reuters har snakket med, skal al-Qahtani først ha ropt fornærmelser til Khashoggi, før han ga denne beskjeden:

- Gi meg hundens hode.

Lørdag ble det rapportert at nettopp al-Qahtani, i tillegg til fire andre høytstående ansatte i saudiarabiske myndigheter, har fått sparken i forbindelse med etterforskningen.

KHASHOGGI: Donald Trump måtte svare på hva han mente om at Saudi-Arabias forsøk på å dekke over drapet på journalisten var «svært mislykket». Video: NTB Scanpix Vis mer

- Tar støyten

Sparkingen skal ha en sammenheng med at Saudi-Arabia hardnakket hevder at kronprins Mohammed bin Salman ikke har beordret verken kidnapping eller drap av Khashoggi.

For at kronprinsen skal kunne løse den diplomatiske krisa som har oppstått som en følge av drapet, må blant annet al-Qahtani ta støyten for det, antyder nyhetsbyrået.

Allerede har Tyskland informert om at de vil stanse våpensalg til kongedømmet. I en felles uttalelse sammen med Storbritannia og Frankrike, har de også krevd en oppklaring av saken.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Drapsteamet

Også drapsteamet på 15 personer, som tyrkiske myndigheter mener ble flydd inn for å ta livet av Khashoggi, skal ha sterke bånd til de saudiske myndighetene, ifølge Middle East Eyes.

En ikke navngitt kilde som har nær kontakt med den saudiske etterretningstjenesten, sier til nettstedet at drapsteamet opererer på ordre fra, og under tilsyn av MBS. Skvadronen skal også være kjent for den amerikanske etterretningstjenesten, og skal ha blitt dannet for over et år siden.

Skvadronen skal bestå av 50 topptrente etterretningsagenter og soldater, og de skal særlig ha blitt brukt til å ta saudiske dissidenter av dage.

- Saudiske myndigheter tror at å arrestere kritikere vil skape et enormt press mot dem, derfor begynte de med å henrette dem i all hemmelighet, sier kilden til nettstedet.

image: Slik har Saudi-Arabias forklaring endret seg

Urovekkende detalj

En av de utvalgte til drapet på Khashoggi, var MBS' høytstående rådgiver, Maher Abdulaziz Mutrib. For ei uke siden ble det lekket overvåkingsbilder som viser at mannen gikk inn i konsulatet bare timer før Khashoggi forsvant.

En annen utvalgt var rettsmedisineren Salah Muhammed Tubaigy. Han er også blitt fanget av overvåkingskameraer dagen da Khashoggi forsvant.

Som et bevis på at operasjonen var vellykket, skal drapsteamet ha tatt med Khashoggis fingre tilbake til Riyadh.

- Skulle avhøres

I helga forklarte saudiske myndigheter Khashoggis bortgang med at det skal ha oppstått et tilfeldig slagsmål inne i konsulatet. Onsdag ga to ikke navngitte kilder i myndighetene en ny versjon av hva som skal ha skjedd.

De sier at planen var å dope ned regimekritikeren, før han skulle fraktes til et annet sted for avhør. Men situasjonen skal ha eskalert og endt med det fatale slagsmålet, forklarer myndighetspersonene ifølge AP.

Tidligere har det blitt rapportert at en av personene i drapsteamet skal ha tatt på seg Khashoggis klær, og gått ut av konsulatet for å få det til å se ut som at Khashoggi ikke ble drept der. Også dette ble fanget på overvåkingsbilder.

Myndighetspersonene bekrefter hendelsen, samtidig som de også bekrefter at en rettsmedisinsk ekspert var til stede.

Presset vil trolig vedvare

Grunnen til det - skal ifølge dem - ha vært at om Khashoggi ble fraktet til et annet sted for avhør, så skulle rettsmedisineren fjerne alle bevis for at han hadde vært i konsulatet, og dobbeltgjengeren skulle gå ut av konsulatet for å gi et falskt inntrykk av at Khashoggi dro på egen hånd.

Så lenge Saudi-Arabia nekter for at drapet var planlagt, og at MBS hadde noen som helst tilknytning til det, vil nok presset på dem vedvare.

Både Tyrkias president Recep Erdogan og Donald Trump krever at sannheten kommer fram, men sier samtidig at de ikke ønsker at det skal få konsekvenser for deres samarbeid med kongedømmet.

- Det er en av de verste dekkoperasjonene i historien, sa Donald Trump i går ifølge AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!